Naleśniki meksykańskie. Jak przygotować tę smaczną przekąskę dla całej rodziny?

Naleśniki meksykańskie to ciekawa alternatywa dla słodkiego odpowiednika tego wypieku. Dzięki kolorowemu farszowi podbiją serca zarówno dorosłych jak i dzieci.

Naleśniki po meksykańsku: czym się różnią od tradycyjnych?

Naleśniki po meksykańsku to rodzaj słonej przekąski, która dobrze sprawdza się w roli dania obiadowego, ale też jako przystawka podczas imprezy. Zyskują coraz większą popularność jako alternatywa dla ich słodkiego odpowiednika, który jest znacznie szerzej znany w naszym kraju. Naleśniki po meksykańsku przygotowuje się podobnie do tradycyjnych naleśników, jednak nieco inaczej wygląda farsz, jakim je nadziewamy. Składa się na niego przede wszystkim wiele warzyw (dlatego są dobrym wyborem dla wegetarian), a także w wybranych przypadkach mięso mielone wieprzowe lub kurczak. Z naleśnikami po meksykańsku można także poeksperymentować, włączając do nadzienia swoje ulubione dodatki.

Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku: jak je zrobić?

Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku można podać zarówno na ciepło - wprost z piekarnika -  jak i na zimno, po wcześniejszym zapieczeniu. Nim do tego dojdzie trzeba przygotować zarówno placki jak i nadzienie. Oto jak zrobić to krok po kroku:

Składniki:

  1. 400 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 375 ml wody, 4 jajka, olej, szczypta soli
  2. 70 dag mielonego mięsa wieprzowego, cebula czerwona, pomidor, 4 ząbki czosnku, czerwona papryka, puszka fasoli czerwonej, puszka kukurydzy konserwowej, koncentrat pomidorowy, 25 dag mozzarelli, olej, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sól i pieprz.


Przygotowanie:

  1. Z podanych składników (pkt. 1) przygotuj ciasto naleśnikowe. Smaż placki na niewielkiej ilości oleju.
  2. Do mielonego mięsa dodaj przyprawy: paprykę słodką i ostrą, pieprz, zioła. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
  3. Przygotuj warzywa. Pokrój w drobną kostkę cebulę, pomidora, i paprykę, czosnek przeciśnij przez praskę, odcedź z zalewy fasolę i kukurydzę.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć siekaną cebulę i czosnek. Dodaj paprykę.
  5. Jak warzywa się przesmażą, dodaj mięso.
  6. Mieszając całość dodaj pomidora, 2-3 łyżki koncentratu, kukurydzę i fasolę. Potrzymaj na średnim ogniu przez około 15 minut. Na koniec możesz jeszcze doprawić solą i pieprzem.
  7. Przestygnięty farsz układaj na naleśnikach i posypuj startą mozzarellą. 
  8. Układaj w naczyniu żaroodpornym. Kiedy wszystkie naleśniki będą na miejscu, posyp je na wierzchu resztą startego sera.
  9. Zapiekaj całość przez 20 minut w temperaturze 180°C (góra - dół). Gotowe danie posyp siekaną natką pietruszki. 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem

Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem

Jeśli nie jesteś fanem wieprzowiny, równie dobrze do przygotowania naleśników nada się mięso drobiowe. Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem przygotowujemy dokładnie tak samo jak w przypadku tych z nadzieniem z mięsa mielonego. Mamy jednak wybór - możemy kurczaka zmielić, ale także pokroić w drobną kostkę. Podobnie jak w wyżej prezentowanej recepturze warto obtoczyć go w przyprawach i odstawić na jakiś czas - wtedy dokładnie przejdzie różnymi aromatami i będzie bardziej wyrazisty. 

Naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym: ile to kcal?

Niestety fani naleśników po meksykańsku z mięsem mielonym mogą przyznać, że danie to nie należy do tych z półki "fit". Zawartość mięsa mielonego, dodatkowo smażonego na oleju, a także spora ilość sera powodują, że jedna porcja dania obejmująca dwa naleśniki wynosi około 700-800 kcal, w zależności od zastosowanych składników. Jeśli do tego dodamy sos lub inny dodatek możemy uzyskać blisko 1000 kcal w jednym daniu. Jednak wystarczy zamienić mięso wieprzowe na kurczaka, lub zupełnie pozbyć się mięsa z naleśników meksykańskich, a okaże się, że jest to danie sycące a znacznie mniej kaloryczne. 

Zobacz też: Naleśniki nie tylko zawinięte z farszem. Do czego jeszcze wykorzystać placki?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.