Naleśniki po meksykańsku to rodzaj słonej przekąski, która dobrze sprawdza się w roli dania obiadowego, ale też jako przystawka podczas imprezy. Zyskują coraz większą popularność jako alternatywa dla ich słodkiego odpowiednika, który jest znacznie szerzej znany w naszym kraju. Naleśniki po meksykańsku przygotowuje się podobnie do tradycyjnych naleśników, jednak nieco inaczej wygląda farsz, jakim je nadziewamy. Składa się na niego przede wszystkim wiele warzyw (dlatego są dobrym wyborem dla wegetarian), a także w wybranych przypadkach mięso mielone wieprzowe lub kurczak. Z naleśnikami po meksykańsku można także poeksperymentować, włączając do nadzienia swoje ulubione dodatki.
Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku można podać zarówno na ciepło - wprost z piekarnika - jak i na zimno, po wcześniejszym zapieczeniu. Nim do tego dojdzie trzeba przygotować zarówno placki jak i nadzienie. Oto jak zrobić to krok po kroku:
Składniki:
Przygotowanie:
Jeśli nie jesteś fanem wieprzowiny, równie dobrze do przygotowania naleśników nada się mięso drobiowe. Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem przygotowujemy dokładnie tak samo jak w przypadku tych z nadzieniem z mięsa mielonego. Mamy jednak wybór - możemy kurczaka zmielić, ale także pokroić w drobną kostkę. Podobnie jak w wyżej prezentowanej recepturze warto obtoczyć go w przyprawach i odstawić na jakiś czas - wtedy dokładnie przejdzie różnymi aromatami i będzie bardziej wyrazisty.
Niestety fani naleśników po meksykańsku z mięsem mielonym mogą przyznać, że danie to nie należy do tych z półki "fit". Zawartość mięsa mielonego, dodatkowo smażonego na oleju, a także spora ilość sera powodują, że jedna porcja dania obejmująca dwa naleśniki wynosi około 700-800 kcal, w zależności od zastosowanych składników. Jeśli do tego dodamy sos lub inny dodatek możemy uzyskać blisko 1000 kcal w jednym daniu. Jednak wystarczy zamienić mięso wieprzowe na kurczaka, lub zupełnie pozbyć się mięsa z naleśników meksykańskich, a okaże się, że jest to danie sycące a znacznie mniej kaloryczne.
Zobacz też: Naleśniki nie tylko zawinięte z farszem. Do czego jeszcze wykorzystać placki?