Makaron z truskawkami - przepis w wersji klasycznej
Makaron z truskawkami - zacznijmy od prostego, szybkiego i taniego przepisu. Danie może posłużyć nam jako letni obiad albo jako lekka kolacja. Makaron z truskawkami to istny klasyk, tuż obok pierogów z truskawkami. Zapewne wielu z nas wraca pamięcią do smaków z czasów dzieciństwa, kiedy to zajadaliśmy się pachnącymi truskawkami z ogrodu naszych dziadków. Na szczęście łatwo możemy odtworzyć ten smak.
Sezon na truskawki tuż tuż, ale nie każdy może je jeść. A co z pupilami?
Składniki na truskawkową ucztę - najprostrszy makaron z truskawkami:
- 1 kilogram truskawek
- pół kilograma makaronu
- cukier do smaku
- 1 litr wody
- odrobina soli - do osolenia wody na makaron
- łyżka oleju rzepakowego - do gotowania makaronu
- mięta do dekoracji
Wykonanie:
- Na samym początku przystępujemy do zagotowania i osolenia wody na makaron.
- Dalej, po tym jak woda zacznie bulgotać wsypujemy makaron do wody. Dobrym patentem jest wrzucenie wcześniej do wody odrobiny oleju. Wówczas makaron nie będzie się sklejał. Lekko mieszamy i gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu.
- Kiedy makaron będzie miękki - odcedzamy.
- W czwartym kroku możemy przystąpić do wykonania sosu truskawkowego.
- Myjemy dokładnie truskawki i szypułkujemy.
- Następnie wrzucamy je do blendera z odrobiną wody. Dodajemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Makaron polewamy wcześniej przygotowaną masą owocową. Opcjonalnie możemy dołożyć do dania całe kawałki owoców i udekorować listkami mięty. Potrawa gotowa.
Makaron z truskawkami i śmietaną - przyrządzenie krok po kroku
Makaron z truskawkami i śmietaną to kolejne danie z czasów naszego dzieciństwa. Jest ono równie proste jak poprzednie. Oto i sposób przyrządzenia:
Składniki potrzebne do wykonania makaronu z truskawkami i śmietaną to:
- pół kilo makaronu
- 1 kilogram truskawek - najlepiej ze sprawdzonego źródła, w wersji ekologicznej
- jedno opakowanie śmietany 18% - jeżeli jest swojska to około szklanki
- cukier do smaku (jeśli go ograniczasz, można z niego zrezygnować)
- 1 litr wody
- odrobina soli - do osolenia wody na makaron
- łyżka oleju rzepakowego - do zagotowania makaronu)
- mięta do dekoracji
Wykonanie:
- Gotujemy makaron do miękkości.
- Następnie go odcedzamy.
- W dalszym etapie przechodzimy do wykonania masy owocowo-śmietanowej.
- Myjemy dokładnie owoce i usuwamy szypułki. Dalej wrzucamy je do blendera. Dodajemy cukier, śmietanę i mieszamy.
- Kiedy makaron i masa truskawkowa są gotowe - łączymy je ze sobą.
- Opcjonalnie możemy posypać danie cynamonem lub kardamonem i udekorować miętą.
Zobacz wideo
Warto wiedzieć
Makaron z serem i truskawkami - pożywny, ale lekki obiad
Makaron z serem i truskawkami to potrawa nieco bardziej treściwa, mniej słodka. Dlatego, jeżeli zależy nam na podaniu czegoś "konkretniejszego" np. dzieciom, warto jest dodać do makaronu z truskawkami biały ser. Jest on źródłem białka i wapnia. Sposób wykonania znajduje się poniżej. Oto i on:
Składniki:
- pół kilograma makaronu
- 1 kilogram truskawek
- ser biały około 300 gram
- 1 szklanka śmietany 18%
- cukier do smaku (można z niego zrezygnować)
- przyprawy: może być na przykład: cynamon, kardamon, chai latte, rodzynki
- 1 litr wody + odrobina soli + łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
- Gotujemy makaron a następnie odcedzamy go.
- W kolejnym kroku przygotowujemy masę truskawkową. W tym celu myjemy porządnie truskawki i pozbywamy się szypułek. Następnie wrzucamy je do blendera. Miksujemy. Dodajemy cukier.
- Ser rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną.
- Na talerz nakładamy makaron, sos truskawkowy a na wierzch układamy masę serową. Możemy dodać, także przyprawy i rodzynki. Danie jest gotowe do podania!
Truskawki polskie czy importowane? Podpowiadamy, jak je odróżnić
Makaron z truskawkami zalicza się do jednego z najprostszych, ale i najszybszych dań. Dlatego, jeżeli nie mamy głowy do gotowania - zdajmy się na klasyczne i sprawdzone przepisy. Bliscy będą szczęśliwi i najedzeni - a my zaoszczędzimy czas w kuchni. (No chyba, że ktoś nie przepada za truskawkami) Smacznego!
Zobacz też: Truskawki dłużej świeże? Jest kilka trików, by nie psuły się tak szybko