Kurczak po toskańsku to danie inspirowane kuchnią włoską. Charakteryzuje je kremowy i gęsty sos oraz zapach świeżych ziół i suszonych pomidorów. Kurczak jest duszony w sosie, przez co smakuje lekko i jest bardzo soczysty. Najpopularniejsza wersja tego dania, to wariant z makaronem, lub bagietką. Wyśmienicie smakuje również z ryżem i odrobiną parmezanu. Ten obiad nie kosztuje wiele, a z pewnością zaskoczy twoich bliskich i będzie stanowił pożywny posiłek dla całej rodziny. Przygotujesz go szybko i z łatwością.
Kurczak po toskańsku to idealne danie dla całej rodziny, ale też przepis na randkę we dwoje, lub spotkanie w gronie przyjaciół. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych i smakuje niemal każdemu. Aby ugotować idealnego kurczaka po toskańsku, potrzebujemy tych kilku składników.
Piersi z kurczaka należy delikatnie rozbić tłuczkiem w najgrubszych miejscach. Kurczaka delikatnie osolić i obtoczyć w pieprzu i kolejno odłożyć na bok. Następnie na patelni zblanszować boczek, aby wytopił się z niego tłuszcz. Boczek przełożyć do osobnego naczynia żaroodpornego. Do boczku dodajemy pomidory oraz białe wino, dodajemy oregano, rozmaryn i świeżo mielony pieprz. Na tłuszczu, który pozostał na patelni, delikatnie smażymy kurczaka z obu stron, tak aby go "zamknąć". Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym znajduje się boczek i sos. Na patelni blanszujemy czosnek pokrojony w cienkie płatki i cebulę (najpierw cebulę, aby nie przypalić czosnku). Przekładamy cebulę i czosnek do naczynia z resztą dania. Na sam koniec na patelni rozgrzewamy olej, lub masło i smażymy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Rumiane pieczarki kładziemy na resztę dania w naczyniu, posypujemy odsączonymi z wody oliwkami, oraz pomidorkami koktajlowymi do dekoracji. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem około 40 minut.
Kurczak po toskańsku smakuje najlepiej z makaronem, lub bagietką. Popularna jest również wersja z ryżem z odrobiną bulionu. Przygotuj jeden z produktów według przepisu na opakowaniu, lub podpiecz delikatnie bagietkę w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika danie podawaj w głębokim talerzu lub miseczce. Posyp parmezanem i udekoruj kilkoma listkami bazylii. Smacznego!