Pieczarki na grilla. Jak je przyrządzić? [PROSTE PRZEPISY]

Jak zrobić smaczne i proste pieczarki na grilla? Sezon na grilla w ogrodzie sprzyja nie tylko przyrządzaniu mięs, ale i innych produktów. Miejsce na ruszcie powinno się znaleźć także dla tych popularnych grzybów.

Pieczarki na grillu - dlaczego warto je przyrządzać?

Dlaczego warto wprowadzać do menu pieczarki na grillu? Powodów jest przynajmniej klika. Jednym z podstawowych jest to, że wśród dań przyrządzanych na naszych rusztach wciąż niepodzielnie króluje mięso. Żyjemy zaś w czasach, gdy coraz większa ilość osób wybiera dietę wegetariańską lub wegańską. Jeśli okaże się to w ostatniej chwili i nie będziemy zbyt dobrze przygotowani do urozmaicenia jadłospisu, to właśnie odpowiednio przyrządzone pieczarki mogą uratować sytuację.

Zobacz wideo

Oczywiście pieczarki z grilla to również doskonały pomysł z innych powodów - być może nie wydają się być bardzo bogate w wartości odżywcze, jednak nie warto z nich rezygnować. Mogą je spożywać osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Wszystko dlatego, że grzyby te składają się przede wszystkim z wody. Na 100 g pieczarek przypada jedynie 22 kalorie. Popularne białe pieczarki zawierają:

  • witaminy B i B2 - odgrywają rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku, skóry, dróg oddechowych i błon śluzowych; bierze też udział w przemianach białek i tłuszczów
  • witaminę B1 
  • witaminę B3 - bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów, przemianach metabolicznych, reguluje poziom cholesterolu we krwi, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek
  • witaminę B5 - dzięki niej przyspieszona jest przemiana węglowodanów, tłuszczów i białek, ale też gojenie ran i prawidłowe funkcjonowanie ważnych układów ludzkiego ciała (nerwowego, pokarmowego, sercowo - naczyniowego) 
  • witaminę B6
  • kwas foliowy
  • witaminę D
  • witaminę C
  • miedź - nawet 35 proc. dziennego zapotrzebowania zawiera się zaledwie w 100 g pieczarek
  • selen - 17 proc. dziennego zapotrzebowania w 100 g produktu
  • fosfor - 12 proc.
  • potas - 7 proc.
  • cynk - 7 proc.
  • beta glukan - zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej i zapobiega wystąpieniu cukrzycy 

Żeberka z grilla i marynata do nich. Jak zrobić żeberka z grilla po amerykańsku? Zdjęcie ilustracyjneŻeberka z grilla i marynata do nich. Jak zrobić żeberka z grilla po amerykańsku?

Pieczarki nadziewane na grilla z fetą 

Nie zawsze musimy przygotowywać grzyby w najprostszy sposób. Pieczarki faszerowane na grillu z fetą są ciekawym wariantem popularnego dania - należy dodać, że łatwym i szybkim do przygotowania. Czego potrzebujemy? Niezbędne będzie:

  • 20 pieczarek przeciętnej wielkości
  • 300 g sera feta
  • bazylia i pieprz do smaku
  • czosnek granulowany

Jak przygotować pieczarki nadziewane na grilla z fetą? Jest to proste: wystarczy je umyć, odciąć nóżki i wypełnić kawałkami fety zagłębienia. Następnie musimy posypać pieczarki pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wieńczymy dodatkiem bazylii. Poleca się grillować ok. 20 min.

Stek z kalafiora to dobry pomysł na pyszny obiad. Zdjęcie ilustracyjneStek z kalafiora - genialna alternatywa dla klasyka z zasmażką. Jak go zrobić?

Pieczarki faszerowane na grilla z serem topionym

Oczywiście pieczarki faszerowane na grilla można też zrobić w nieco inny sposób. Można do tego wykorzystać nadzienie z sera topionego. Dodatkowym argumentem przemawiającym za wyborem takiej opcji jest fakt, że możemy wybrać konkretny smak serka topionego. Jakie składniki są potrzebne? Dla 20 sztuk średniej wielkości pieczarek będzie to:

  • 200 g serka topionego (np. zwykłego lub ziołowego)
  • sól i pieprz
  • jedna duża cebula
  • bazylia lub natka pietruszki

Również w tym przypadku pieczarki faszerowane na grilla przygotowujemy poprzez usunięcie trzonka po wcześniejszym umyciu. Przyprawy i serek łączymy z podsmażoną cebulką i wkładamy masę w powstałe miejsce. Grillujemy przez 20 minut. Można też przyrządzić danie w piekarniku - w tym przypadku powinniśmy przez tyle samo czasu piec je w temperaturze 160 stopni C.  

Zobacz też: Marynata do karkówki - tradycyjny przepis. I na grilla, i na co dzień

Więcej o: