Dlaczego warto wprowadzać do menu pieczarki na grillu? Powodów jest przynajmniej klika. Jednym z podstawowych jest to, że wśród dań przyrządzanych na naszych rusztach wciąż niepodzielnie króluje mięso. Żyjemy zaś w czasach, gdy coraz większa ilość osób wybiera dietę wegetariańską lub wegańską. Jeśli okaże się to w ostatniej chwili i nie będziemy zbyt dobrze przygotowani do urozmaicenia jadłospisu, to właśnie odpowiednio przyrządzone pieczarki mogą uratować sytuację.
Oczywiście pieczarki z grilla to również doskonały pomysł z innych powodów - być może nie wydają się być bardzo bogate w wartości odżywcze, jednak nie warto z nich rezygnować. Mogą je spożywać osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Wszystko dlatego, że grzyby te składają się przede wszystkim z wody. Na 100 g pieczarek przypada jedynie 22 kalorie. Popularne białe pieczarki zawierają:
Nie zawsze musimy przygotowywać grzyby w najprostszy sposób. Pieczarki faszerowane na grillu z fetą są ciekawym wariantem popularnego dania - należy dodać, że łatwym i szybkim do przygotowania. Czego potrzebujemy? Niezbędne będzie:
Jak przygotować pieczarki nadziewane na grilla z fetą? Jest to proste: wystarczy je umyć, odciąć nóżki i wypełnić kawałkami fety zagłębienia. Następnie musimy posypać pieczarki pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wieńczymy dodatkiem bazylii. Poleca się grillować ok. 20 min.
Oczywiście pieczarki faszerowane na grilla można też zrobić w nieco inny sposób. Można do tego wykorzystać nadzienie z sera topionego. Dodatkowym argumentem przemawiającym za wyborem takiej opcji jest fakt, że możemy wybrać konkretny smak serka topionego. Jakie składniki są potrzebne? Dla 20 sztuk średniej wielkości pieczarek będzie to:
Również w tym przypadku pieczarki faszerowane na grilla przygotowujemy poprzez usunięcie trzonka po wcześniejszym umyciu. Przyprawy i serek łączymy z podsmażoną cebulką i wkładamy masę w powstałe miejsce. Grillujemy przez 20 minut. Można też przyrządzić danie w piekarniku - w tym przypadku powinniśmy przez tyle samo czasu piec je w temperaturze 160 stopni C.
Zobacz też: Marynata do karkówki - tradycyjny przepis. I na grilla, i na co dzień