Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej? Prosty przepis na domowe konfitury w kilka minut

Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej? Konfitury te szczycą się nie tylko lekko kwaskowatym smakiem, ale także prostotą wykonania. Nasz przepis jest szybki, prosty i obłędnie smaczny.

Nie ma nic lepszego niż jesienny wieczór w towarzystwie domowej konfitury i ciepłych bułeczek cynamonowych. Aby jednak to ulotne marzenie mogło się spełnić, będziemy musiały nieco nad nim popracować. Jak samodzielnie wykonać dżem z borówek amerykańskich? Ten przepis to tajna receptura, prosto z tajemnego notatnika babci. Jest szybki, prosty i nieziemsko smaczny. Gotowi na kulinarne wyzwania?

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Dżem z borówki amerykańskiej przepis. Jak przygotować domową konfiturę samodzielnie?

Dżem z borówki amerykańskiej. Składniki:

  • 6 szklanek borówek amerykańskich (ok 840g)
  • pół szklanki miodu (160 g)
  • pół cytryny (ok 40 g)

Dżem z borówki amerykańskiej. Sposób przygotowania:

Przygotowania rozpocznij od umycia i oczyszczenia borówek. Możesz je rozgnieść widelcem, lub zemleć blenderem – wszystko według własnych preferencji. Następnie przełóż powstałą masę do dużego garnka i zalej całość połową szklanki wody. Duś na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dolej soku z cytryny i zetrzyj do środka odrobinę skórki. Po chwili dodaj miód i duś przez kolejne 10 minut, do momentu aż masa odrobinę zgęstnieje. Gotowe powidła przełóż do dokładnie umytych słoiczków i pekluj. 

Podczas pierwszej próby możecie dodać do masy odrobinę substancji żelującej, choć owoc ten posiada dużą ilość naturalnych pektyn, więc teoretycznie krok ten jest zbędny. 

Dżem z borówek amerykańskich. O czym powinnyśmy wiedzieć?

Borówki amerykańskie to źródło drogocennych właściwości, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Zwierają między innymi witaminę A, E, K i mnóstwo witaminy C. Oprócz tego znajdziemy w nich także tiaminę, niacynę, kwas foliowy, ryboflawinę, wapń, potas, żelazo oraz magnez. Owoc ten poprawia pamięć i zapobiega nadciśnieniu, a ponadto zapobiega powstawaniu marskości wątroby, wspomaga pracę oczu oraz usuwa z organizmu toksyny. Sekretem dżemu z borówki amerykańskiej jest kwaśny posmak i prostota wykonania.

Więcej o:
Copyright © Agora SA