Jak ugotować kukurydzę, by wyszła doskonała? Garść przydatnych porad

Sporo osób zastanawia się, jak ugotować kukurydzę. Wśród wielu panuje mylne przekonanie, że gotowanie kukurydzy to długotrwały proces, często skazany na niepowodzenie. Nic z tych rzeczy! Gotowanie kukurydzy jest bardzo proste, warto tylko pamiętać o kilku ważnych rzeczach.

Jak ugotować kolby kukurydzy, by kukurydza na pewno była smaczna?

Nawet jeśli nie wiemy, jak ugotować kolby kukurydzy, wystarczy poznać kilka prostych wskazówek i bez problemu opanujemy tę sztukę. By kukurydza na pewno wyszła smaczna, warto zadbać o to, aby kupiona przez nas roślina była dobrej jakości. Dlatego też sukces naszego gotowania rozpoczyna się już na etapie wyboru kolb kukurydzy. Warto zwrócić uwagę na to, w jakiej kondycji są liście rośliny – powinny bowiem być zielone i łatwo odchodzić od kolby. Będzie to oznaczało, że kukurydza jest świeża, co zdecydowanie wpłynie na jej walory smakowe. Jeśli liście są żółte, to taka kukurydza przeleżała już sporo czasu i jest po prostu stara – po taką sięgać nie należy. Warto wybierać dojrzałe kolby. Poznamy je po dorodnych, żółtych i osadzonych blisko siebie ziarnach. Jeśli ziarna są jasnożółte i pękate, to zapewne kukurydza była źle przechowywana lub jest już stara – takich kolb też należy unikać.

Jeśli nie mamy możliwości kupna kukurydzy luzem i musimy zdecydować się na pakowane kolby, tu również musimy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim: folia nie powinna być zaparowana od środka. Warto zwrócić uwagę na trzon kolby, czy aby przypadkiem nie jest sczerniały. Wiele powie nam też czubek kukurydzy – nie powinien być on przesuszony. Sięgajmy po kolby średniej wielkości, które będą miały żółte, dorodne nasiona podobnej wielkości (mniejsze na czubku, większe w dalszej części kolby). Warto też wiedzieć, że importowana kukurydza cukrowa jest znacznie słodsza od naszej rodzimej.

Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem

Jak ugotować kukurydzę w kolbie? O czym należy pamiętać?

Chcąc dowiedzieć się, jak ugotować kukurydzę w kolbie, warto poznać kilka podstawowych zasad, które pozwolą nam na wydobycie pełni smaku tej rośliny. Pierwszą i najważniejszą zasadą, o której powinniśmy wiedzieć i bezwzględnie pamiętać podczas gotowania kukurydzy jest zakaz używania soli. Kukurydzy nie należy gotować w wodzie z solą, a to z tego powodu, że gotowana w ten sposób stanie się twarda. Jeśli zależy nam na bardziej wytrawnym smaku kukurydzy, możemy ją oprószyć solą, jak również innymi przyprawami, już po ugotowaniu. Do wody, w której będziemy gotować kukurydzę warto natomiast dodać odrobinę cukru. Podkreśli on naturalny smak kukurydzy. Dla delikatniejszego smaku gotowanych ziaren można również gotować kolby kukurydzy w wodzie z dodatkiem mleka.

Przed gotowaniem kolby należy dokładnie oczyścić z liści i włosków. Jeśli trzon za bardzo wystaje, warto go obciąć, co będzie szczególnie łatwe w przypadku świeżej kukurydzy. Kolby powinno się gotować w dużym i szerokim garnku, jego rozmiar winien umożliwić swobodne obracanie się kolb w gotującej się wodzie. Woda powinna dokładnie przykrywać całą kukurydzę. Jeśli kolby mają ciasno, warto je co jakiś czas przekręcać widelcem. Jeśli nie dysponujemy wystarczająco dużym garnkiem, w ostateczności możemy przekroić kolby na pół. Kukurydzę wkłada się do zagotowanej wody – nie do zimnej. Ważny jest też czas gotowania kukurydzy. Od momentu ponownego zagotowania wody powinno to być od 10 do 15 minut, zależnie od liczby gotowanych przez nas kolb i ich wielkości. Pamiętajmy, że przekroczenie tego czasu sprawi, że kukurydza stwardnieje.

Jak się gotuje kukurydzę? Instrukcja krok po kroku

Oto jak się gotuje kukurydzę krok po kroku.

Przygotować:

  • 4 świeże kukurydze cukrowe, młode, średniej wielkości, z żółtymi ziarnami i zielonymi liśćmi,
  • 2 łyżki cukru,
  • opcjonalnie odrobinę mleka,
  • sól i ewentualne ulubione przyprawy do smaku,
  • wiórki masła lub masło czosnkowe.

Kukurydzę należy starannie obrać z liści i włosków oraz ją umyć. Przygotować duży garnek z wodą, wsypać do niej cukier, ewentualnie wlać odrobinę mleka. Wodę doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się wody włożyć kolby kukurydzy (powinna po chwili wypłynąć) i gotować od momentu ponownego zagotowania wody przez 10 do 15 minut, do miękkości. Ugotowaną kukurydzę wyjąć szczypcami, odsączyć z wody, ułożyć na talerzach. Oprószyć ją solą i ewentualnie ulubionymi przyprawami (np. chili) oraz posypać wiórkami masła lub masłem czosnkowym.

Kukurydzę można również ugotować na parze, straci wówczas znacznie mniej składników odżywczych podczas obróbki termicznej, niż podczas tradycyjnego gotowania. W takim wypadku kolby należy ułożyć na sicie i umieścić je na garnku z wrzącą wodą. Gotować w ten sposób przez kwadrans, potem przełożyć na talerze, posolić i posmarować masłem.

Zobacz też: Jak zrobić domową kukurydzę konserwową? Sezon trwa!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.