Do kurczaka pasuje wszystko. Często sos do niego przyrządzamy na bazie pomidorów, szczególnie tych z puszki. Inną bazą jest śmietanka i na niej skupimy się też dziś. Przygotujemy bowiem pyszny sos śmietanowo-kurkowy. No bo aż żal nie skorzystać z tych cudownych grzybów.
Zobaczcie też, co innego można wyczarować z pysznych kurek. Mamy kilka świetnych pomysłów:
Sos do potrawki z kurczaka w naszej odsłonie sprawdzi się idealnie również jako sos do placków z cukinii, ziemniaczanych czy innych na wytrawnie. Sos śmietanowo-kurkowy robi się naprawdę łatwo. Jedyne, co może was odstraszać, to przebieranie i oczyszczanie kurek, ale i z tym można sobie łatwo poradzić. Nie trzeba bowiem przeglądać każdego grzyba po kolei. Sprawdźcie, jak oczyścić kurki z piasku:
Sos do potrawki z kurczaka rozpoczynamy od oczyszczenia kurek sposobem, który opisaliśmy w artykule powyżej. Następnie zabieramy się za posiekanie cebuli i czosnku. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i kurki (większe możemy pokroić, mniejsze zostawmy w całości). Całość doprawiamy gałką, tymiankiem lub natką, solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut, aż grzyby zmiękną. Następnie wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką i wszystko razem podgrzewamy przez chwilę bez przykrycia.
Dodajemy gotowy sos do potrawki z kurczaka i serwujemy z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami albo ryżem. Sos śmietanowo-kurkowy możemy też zastosować jako sos do placków z cukinii. Doda im sporo charakteru i całą masę smaku.