Sos do potrawki z kurczaka albo placków potrzebny na już? Mamy genialny przepis

Sos do potrawki z kurczaka można przygotować z naprawdę wielu składników. Najczęściej wykorzystuje się śmietankę. A co do niej? To, co dodamy do takiego sosu, będzie definiowało całą potrawę. Dziś podpowiadamy wam sprawdzony przepis na sos do potrawki z kurczaka (albo sos do placków z cukinii lub też z innych warzyw) z dodatkiem - a jakże! - kurek.

Sos do potrawki z kurczaka

Do kurczaka pasuje wszystko. Często sos do niego przyrządzamy na bazie pomidorów, szczególnie tych z puszki. Inną bazą jest śmietanka i na niej skupimy się też dziś. Przygotujemy bowiem pyszny sos śmietanowo-kurkowy. No bo aż żal nie skorzystać z tych cudownych grzybów.

Zobaczcie też, co innego można wyczarować z pysznych kurek. Mamy kilka świetnych pomysłów:

Sos z kurekTrwa sezon na kurki. Przepisy na boskie dania z grzybami teraz mocno w cenie

Sos do potrawki z kurczaka w naszej odsłonie sprawdzi się idealnie również jako sos do placków z cukinii, ziemniaczanych czy innych  na wytrawnie. Sos śmietanowo-kurkowy robi się naprawdę łatwo. Jedyne, co może was odstraszać, to przebieranie i oczyszczanie kurek, ale i z tym można sobie łatwo poradzić. Nie trzeba bowiem przeglądać każdego grzyba po kolei. Sprawdźcie, jak oczyścić kurki z piasku:

Jak oczyścić kurki z piaskuJak oczyścić kurki z piasku? Zapomnij o żmudnym przebieraniu każdej po kolei

Sos śmietanowo-kurkowy - składniki:

  • 200 g kurek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonego tymianku lub świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia (może być klarowane)

Sos śmietanowo-kurkowy - sposóbb przygotowania:

Sos do potrawki z kurczaka rozpoczynamy od oczyszczenia kurek sposobem, który opisaliśmy w artykule powyżej. Następnie zabieramy się za posiekanie cebuli i czosnku. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i kurki (większe możemy pokroić, mniejsze zostawmy w całości). Całość doprawiamy gałką, tymiankiem lub natką, solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut, aż grzyby zmiękną. Następnie wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką i wszystko razem podgrzewamy przez chwilę bez przykrycia.

Zobacz wideo

Dodajemy gotowy sos do potrawki z kurczaka i serwujemy z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami albo ryżem. Sos śmietanowo-kurkowy możemy też zastosować jako sos do placków z cukinii. Doda im sporo charakteru i całą masę smaku.

Więcej o: