Jeśli nie masz czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni, zdecyduj się na obiad, który praktycznie robi się sam, a przygotowania nie zajmą ci więcej niż kilka minut. Przepis jest zdrowy, pożywny i niesamowicie aromatyczny. O czym mówimy? Kurczak pieczony na ryżu zdobędzie serca wszystkich smakoszy.
Kurczak pieczony na ryżu. Składniki:
Składniki na zalewę:
Rozpocznij od umycia i osuszenia podudzi. Następne obtocz je dokładnie w mieszance przypraw: słodka papryka, chili, sól i pieprz. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż kurczaka z każdej strony.
Na dno naczynia żaroodpornego wsyp suchy ryż. Cebulę obierz, pokrój w grube plastry i poukładaj na ryżu. Następnie dołóż do niego także podsmażone podudzia. W czajniku zagotuj 600 ml wody. Wrzątek przelej do garnuszka, dodaj 3 łyżki ketchupu, łyżkę masła, łyżeczkę słodkiej papryki, chili w proszku, zioła prowansalskie oraz cukier. Zalewę dopraw pieprzem i solą.
Tak przygotowaną mieszankę przelej do naczynia żaroodpornego z kurczakiem, cebulą i ryżem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 60-70 minut tak, aż ryż wchłonie całą wodę.