Wszyscy go smażą, a smalec można przygotować także w piekarniku. I to bez zbędnego bałaganu

Lubicie kanapki z domowym smalcem? My też, ale przyznamy szczerze: przygotowanie smalcu na patelni jest długie, monotonne i... w kuchni nieładnie pachnie. Mamy inne rozwiązanie - przygotujcie go w piekarniku.

Pajda chleba ze smalcem, kiszony lub małosolny ogórek i szczypta soli - pycha! Domowy smalczyk wykorzystywany jest także do smażenia i przygotowywania omasty. Przygotujcie go w piekarniku i nie traćcie czasu na mieszanie i sprzątanie.

Smalec pieczony - przepis

Składniki:

  • 1 kg słoniny,
  • 2 spore cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku
Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Jak zrobić pieczony smalec?

Słoninę mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę drobno kroimy, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Składniki łączymy, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dłońmi. Masa powinna być co nieco przesolona. Do czystych, wyparzonych słoików (o pojemności 1 l) wkładamy masę do 3/4 wysokości, mocno zakręcamy. Wstawiamy je do zimnego piekarnika i dopiero wtedy rozgrzewamy go do temperatury 180 st. C. Pieczemy przez około 2 godziny, przed podaniem schładzamy. 

Uwaga: przygotujcie od razu podwójną porcję! 

Więcej o:
Copyright © Agora SA