Jakie warzywo jest najbardziej popularne jesienią? Oczywiście dynia. Istnieje aż 45 odmian tego jesiennego skarbu natury. Ciekawostka: z botanicznego punktu widzenia nazywa się ją także owocem, a to ze względu na miąższ. Można z niej przyrządzić smakowite dania, nie tylko na słono, ale i na słodko. Dziś prezentujemy przepis na klasykę gatunku, czyli zupę krem z dyni.
Oto składniki, które będą nam potrzebne do tego dania:
Obieramy dynię oraz ziemniaki. Kroimy w kostkę i następnie gotujemy z bulionem. Drobno siekamy cebulę wraz z czosnkiem. Umieszczamy te warzywa na rozgrzanej patelni wraz z imbirem i mlekiem kokosowym. Całość dodajemy do zupy i traktujemy blenderem, aby powstał aksamitny krem. Dodajemy na koniec przyprawy i mieszamy. Ozdabiamy danie kolendrą oraz pestkami dyni. Smacznego!
Przede wszystkim dynia to źródło magnezu, wapnia, selenu i potasu. Zawiera witaminy A, C oraz E, a także kwas foliowy i niacynę. Co zaskakujące, świeże pestki dyni pozwalają pozbyć się pasożytów z organizmu. To warzywo cenione jest przez wielu dietetyków, a to przez niski poziom kalorii. Warto zaznaczyć również, że w dyni znajdziemy beta-karoten, który stoi za intensywnym, pomarańczowym kolorem. Odpowiada on nie tylko za aspekt wizualny, ale i za obniżenie złego cholesterolu u człowieka. Dzięki temu zapobiega także miażdżycy, udarowi mózgu oraz zawałowi.