Sposób na aromatyczne i soczyste mięso? Kotlet pożarski to danie, które nie ma sobie równych [PRZEPIS]

Czy marzy wam się rodzinny obiad w towarzystwie soczystego, aromatycznego mięsa i ziemniaków z koperkiem? Nasz przepis na kotlet pożarski zajmie ci kilka minut. Szybki i sycący obiad z prostych składników.

Nasze życie pędzi czasami tak szybko, że nie mamy czasu zastanawiać się nad tym, co chcielibyśmy zrobić na obiad. No i oczywiście dosyć często brakuje nam chwili, żeby przygotować porządny i wartościowy posiłek. Na szczęście z każdej sytuacji znajdzie się jakieś dobre wyjście. Dziś przychodzimy do was z przepisem na najsmaczniejszy kotlet drobiowy, jaki kiedykolwiek przyszło nam spotkać. Jest szybki w wykonaniu, smaczny i chrupiący. Kotlet pożarski – czego będziecie potrzebować?

Zobacz wideo Łosoś Łaciate

Kotlet pożarski, czyli sposób na szybki obiad z kilku składników

Kotlet pożarski. Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • piętka bułki paryskiej
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • reszta bułki paryskiej
  • masło klarowane do smażenia

Kotlet pożarski. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od dokładnego opłukania i oczyszczenia piersi z kurczaka. Filety posiekaj nożem na drobniutkie kawałki lub zmiel w maszynce do mielenia, jeśli ją posiadasz, na największych oczkach. Od bułki paryskiej odkrój piętkę wielkości tradycyjnej kajzerki i umieść w misce. Wlej do niej pół szklanki mleka i pozostaw do momentu, aż bułka wchłonie cały płyn.

Do miski z mięsem dodaj dobrze odciśniętą bułkę oraz garść drobno posiekanej natki pietruszki. Wbij jajko oraz dopraw. Całość bardzo dokładnie wymieszaj ręcznie. Powinno zająć ci to około pięciu minut. Jeśli okaże się, że masa wyszła za luźna, możesz dodać do niej łyżkę bułki tartej i ponownie dokładnie wymieszać.

Pozostałą część bułki pokrój na drobną kostkę i rzuć na suchą patelnię. Praż całość przez około 10 minut na średniej mocy palnika. Mieszaj co jakiś czas szpatułką tak, aby grzanki się nie przypaliły. Gotowe przełóż do szerokiej miski. Gdy kawałki bułki przestygną, pokrusz je na jeszcze drobniejsze, wystarczy, że rozetrzesz je dokładnie w dłoniach.

Z wcześniej przygotowanej masy formuj kotleciki. Każdy z nich obtocz dokładnie w pokruszonej bułce paryskiej i formuj na płasko. Następnie na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym i zmaż powstałe kotleciki po kilka minut z każdej strony, do momentu aż staną się rumiane.

Więcej o: