Kotlet francuski, czyli kuchenne rewolucje w twoim domu [PRZEPIS]

Szukasz sposobu na szybki obiad z piersi z kurczaka? Kotlet francuski to innowacyjny pomysł na temat tradycyjnego obiadu. Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilku składników. Od czego zacząć?

Szukasz pomysłu na to, jak wykorzystać mięso drobiowe? Kotlet francuski to danie, które z pewnością zasmakuje nawet największym niejadkom. Staną się pewnego rodzaju innowacją w twojej kuchni, ponieważ nie są to kotlety panierowane ani kotlety mielone. Jak je wykonać i czego będziesz potrzebować? Te składniki masz zawsze pod ręką.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlet francuski, czyli sposób na szybki obiad z wykorzystaniem mięsa drobiowego

Kotlet francuski. Składniki:

  • 0,5 kg filetów z piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 duże łyżki mąki pszennej
  • pełna łyżka musztardy francuskiej
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, chili
  • olej do smażenia

Kotlet francuski. Sposób przygotowania:

Na samym początku umyj mięso i oczyść z włókien oraz chrząstek, jeśli jest taka potrzeba. Piersi dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Tak przygotowane filety pokrój na kwadraty nie większe niż 1 cm. Możesz także posiekać mięso w drobne kawałki za pomocą noża.

W osobnej misce wymieszaj ze sobą jajka, dwie czubate łyżki mąki, 2 czubate łyżki śmietany, pełną łyżkę musztardy francuskiej oraz przyprawy. Do miski z masą przełóż mięso oraz posiekany drobno szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na kilka minut tak, aby masa się ustabilizowała.

W tym czasie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej olej. Za pomocą dużej łyżki nakładaj na patelnie porcje masy mięsnej, czyli nasze przyszłe kotlety. Tego typu masa nigdy nie będzie do końca stabilna, dlatego właśnie polecamy użycie do jej nakładania łyżki. Jeden kotlet powinien być uformowany mniej więcej z 1,5 łyżki masy. Wszystkie porcje smaż na średniej mocy palniku przez ok. 2,5-3 minut na jedną stronę. Gdy kotlety będą już gotowe, układaj je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA