Jak zrobić ramen? To japońskie danie możemy przyrządzić w domu

Ramen jest to danie składające się z makaronu, bulionu i kilku innych składników. Wywodzi się z kuchni japońskiej i już od kilku lat podbija serca ludzi w Polsce. Wydaje się skomplikowany w przygotowaniu, ale tak nie jest. Sprawdź nasz przepis na ramen.

Ramen jest to w dużym uproszczeniu nasz polski rosół. Jest on jednak dużo bardziej urozmaicony, ponieważ jemy go z dodatkami innymi niż sam makaron. Jest wiele wariantów tej zupy dzięki czemu, każdy może znaleźć coś dla siebie. Jego podstawą jest aromatyczny bulion, który jest przyrządzany w zależności od regionu i może być z drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub ryb. 

Zobacz wideo Przybij piątkę, czyli cupcake łapa niedźwiedzia

Dodatki do ramenu. Z czym go się je? 

Wśród wielu stosowanych dodatków do ramenu, każdy znajdzie coś dla siebie. Najczęściej podaje się ją z jajkiem które jest marynowane w sosie sojowym i gotowane na półmiękko, suszonymi płatami tuńczyka, glonami, szalotką, plastrami wołowiny, grzybami, kapustą kimchi, kiełkami, ale także pieczoną dynią, karmelizowaną wieprzowiną czy smażonym tofu. Ramen nie ma jedynej oficjalnej wersji swojego wykonania. Wszystko zależy od fantazji kucharza oraz tego, jakimi składnikami się dysponuje. Z tego powodu tym bardziej ramen można przygotować samemu w domu. 

Przepis na zupę ramen. Jakich składników potrzebujemy?

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych;
  • 400 g karkówki wieprzowej;
  • korpus kurczaka;
  • 4 l wody;
  • duża marchewka;
  • pietruszka;
  • ½ selera;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • garść suszonych grzybów shiitake;
  • około 6-8 cm korzenia imbiru;
  • 20 ml sosu sojowego;
  • 80 ml sake;
  • 4 gwiazdki anyżu;
  • 10 goździków;
  • suszone glony;
  • 4 jajka ugotowane na półmiękko;
  • pół laski cynamonu;
  • 4 ziarna kolendry;
  • cebula dymka ze szczypiorem;
  • około 250 g makaronu ramen;
  • 250 g tofu;
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • pieprz do smaku;

Przygotowanie:

Przygotowujemy bulion: żeberka musisz podzielić i opłukać, karkówkę podziel na mniejsze części. Następnie zalej mięso wodą, dodaj najpierw umyte warzywa: marchewkę, seler, cebulę, pietruszkę, ząbki czosnki (nieobrane, ale lekko zgniecione), i imbir. Kolejna czynność to dodanie anyżu, goździków, sosu rybnego, sosu sojowego, laskę cynamonu, ziarna kolendry i pieprz. Bulion gotuj na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Co jakiś czas musisz ściągać szumowiny z powierzchni, aby wywar był klarowny.

Gdy wywar się gotuje grzyby shiitake zalej gorącą wodą i odstaw, by się namoczyły przez 2 godziny. Potem pokrój je na małe części. Jajka ugotuj na półmiękko. Tofu pokrój w plastry i zamarynuj w sosie sojowym po czym obsmaż je z obu stron, krótko przed podaniem. Makaron trzeba ugotować według przepisu na opakowaniu.

Aby bulion był klarowny, po jego ugotowaniu najpierw wyjmij wszystkie składniki a następnie przecedź przez sito. Dodaj sake i ewentualnie więcej sosu sojowego, jeśli potrzeba. Do głębokiej miski włóż porcje makaronu ramen i zalewaj je gorącym bulionem. Na koniec podaj przekrojone na pół jajko, plastry tofu, kawałki suszonych glonów, grzyby shiitake i posiekany szczypior.

Więcej o: