Więcej kulinarnych porad znajdziecie na Gazeta.pl.
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie czy na słodko. Przy tylu możliwościach jak tu ich nie lubić? Choć ciasto na pierogi w polskich kuchniach przygotowuje się regularnie, wielu wciąż może sprawiać problemy. Największy z nich? Ciasto się rozpada. I to nawet nie podczas samego gotowania, ale już w trakcie zlepiania. Jak tego uniknąć? Czy jest jakiś złoty przepis? Magda Gessler podzieliła się własnym patentem. Restauratorka nie dodaje jajka, lecz zwraca uwagę na jeden ważny etap w trakcie robienia ciasta.
Zobaczcie też, jak pierogi robi się w innych zakątkach świata. Co kraj to obyczaj!
Składniki:
Pierogi z mięsem albo innym farszem na pewno będą pyszne, ale nie zachowają kształtu, jeśli nie zadbamy o odpowiednie przygotowanie ciasta. Rozpoczynamy od zagotowania wody. W międzyczasie na stolnicy mieszamy przesianą mąkę z solą i formujemy z niej kopczyk z dołkiem w środku. Wlewamy gorącą wodę. To etap obowiązkowy. Dzięki zaparzeniu mąki nasze ciasto na pierogi będzie elastyczne i nic nie będzie się rozpadać. Następnie łączymy składniki. Najpierw zróbmy to za pomocą noża lub widelca, by się nie poparzyć. Gdy ciasto na pierogi lekko przestygnie, zagniatamy je dłońmi, aż otrzymamy gładką kulę.
Na koniec dzielimy masę na kilka części, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Jak lepić pierogi? Sposobów jest sporo, sprawdźcie filmik, który podrzuciliśmy powyżej. Jeśli zaś chcecie się trochę wykazać, koniecznie zróbcie pierogi w kształcie kwiatków:
Pierogi z mięsem, a może ruskie? Gdy macie dobry przepis na ciasto na pierogi, teraz tylko pozostaje wybrać farsz. Ale tu już sami musicie zdecydować!