Ryba w galarecie - przepis na domową jak u babci. Uda się każdemu

Ryba w galarecie to jedno z obowiązkowych dań w świątecznym menu. Wbrew pozorom ta potrawa jest naprawdę łatwa, a przepis babci na rybę w galarecie uda się każdemu. Co zrobić, by zachwyciła swoim smakiem podczas świąt? Zapraszamy do przepisu babci na rybę w galarecie.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl

Dobrze przyrządzona ryba w galarecie to prawdziwy rarytas wśród potraw na wigilijnym stole. Rybę w galarecie najczęściej przygotowuje się z karpia, jednak równie dobrze możemy użyć na przykład pstrąga, dorsza czy łososia. Przepis babci na karpia w galarecie jest prosty i naprawdę smaczny, na pewno wyjdzie wyśmienicie, a twoi goście będą zachwyceniu smakiem tego świątecznego specjału.

Ryba w galarecie - przepis:

Składniki:

  • 1 kg świeżej ryby (tradycyjnie jest to karp, ale z powodzeniem możesz użyć innego gatunku)
  • włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, seler, cebula, por)
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • żelatyna
  • opcjonalnie mleko do namoczenia ryby

Ryba w galarecie - sposób przygotowania:

Jeżeli używasz karpia, wcześniej namocz go w mleku. Ten zabieg sprawi, że karp nie będzie w smaku mulisty, a mięso będzie delikatne.

  1. Przygotowania do ryby w galarecie zacznij od ugotowania warzywnego bulionu. Do garnka włóż obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie i liść laurowy i gotuj aż do miękkości warzyw.
  2. Gdy bulion się gotuje, przygotuj rybę. Podziel mięso na części - w przypadku karpia na dzwonka i osusz ręcznikiem. 
  3. Z bulionu wyłów warzywa, i wrzuć dzwonka z karpia oraz pozostałe części mięsa - głowę, ogon i ości, by oddały cały swój smak i gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
  4. Gdy dzwonka już się ugotują, ostrożnie je wyłów i połóż na półmisku. Resztki ugotowanej ryby nie będą już potrzebne.
  5. Do bulionu dodaj przyprawy i rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilkę gotuj, mieszając.
  6. Na rybę wyłożoną na półmisku połóż pokrojoną w plastry marchew, plasterki konserwowego ogórka lub kawałki marynowanych grzybków, dodatki zależą od ciebie. Dokładnie zalej rybę wywarem i odstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Ryba będzie gotowa, gdy galareta zastygnie.

Rybę w galarecie z powodzeniem możesz przygotować kilka dni przed Wigilią. Ta potrawa ma tę zaletę, że nie psuje się tak szybko, jak ryba przygotowana w inny sposób. 

Przepis na tradycyjną, babciną rybę w galarecie jak widzisz, jest naprawdę prosty. Potrawa świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także jako przystawka podczas karnawałowych spotkań ze znajomymi. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: