Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.
Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz to trzy proste składniki: mąka, woda i jajko. Taki przepis ma jednak wielu przeciwników. Argumentują, że dodanie jajka sprawia, że ciasto sztywnieje i pierogi nie wychodzą tak delikatne, jak lubimy.
Znana autorka książek kulinarnych stawia także na odpowiednią technikę wyrabiania ciasta i zawsze do ciasta na pierogi dodaje wrzątek. To akurat tradycyjny sposób na 'zaparzenie ciasta'. Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz różni się od innych przepisów - m.in. od ciasta na pierogi Magdy Gessler. Mianowicie restauratorka nie dodaje jajka, ale stawia na: mąkę, wrzącą wodę i sól. Magda Gessler od razu po przygotowaniu ciasta rozwałkowuje je i lepi pierogi. Nie daje mu czasu na tzw. odpoczynek na stolnicy.
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób kopczyk, a w nim dołek - wlej wrzątek. Nożem siekaj i zagarniaj ciasto, aż powstaną kluski. Wbij do nich jajko i znów posiekaj, a następnie wyrób ciasto rękami. Kiedy będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do rąk, to znak, że możesz dać mu odpocząć na stolnicy - przykryj je ściereczką i zostaw na 20 minut. W tym czasie zrób farsz.
Grzyby namocz przez całą noc w wodzie. Odcedź, ale wody nie wylewaj - przyda się do podlewania farszu na patelni. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na maśle, aż będzie miękka i zarumieniona. Dodaj do niej posiekaną kapustę. Chwilę smaż, a następnie dorzuć pokrojone w paseczki grzyby. Podlej całość wodą z grzybów, dopraw solą i pieprzem. Duś do miękkości.
Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów. Wycinaj z niego krążki szklanką. Nakładaj farsz i zlep. Pierogi możesz gotować od razu w osolonym wrzątku lub zamrozić i ugotować przed kolacją wigilijną.
Ewa Wachowicz dzieli się przepisami na świąteczne potrawy na swoim blogu i na Instagramie: