Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz. Dodaj jeden składnik, ale odczekaj 20 minut

Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz zaskakuje. Gwiazda kulinarnych programów telewizyjnych dodaje do niego jajko, czego wiele osób nie robi. Ten składnik obwiniany jest często o to, że ciasto na pierogi wychodzi sztywne. Ewa Wachowicz stawia także na technikę wyrabiania ciasta. Zobacz, jak zrobić ciasto na pierogi Ewy Wachowicz.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.

Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz to trzy proste składniki: mąka, woda i jajko. Taki przepis ma jednak wielu przeciwników. Argumentują, że dodanie jajka sprawia, że ciasto sztywnieje i pierogi nie wychodzą tak delikatne, jak lubimy.

Znana autorka książek kulinarnych stawia także na odpowiednią technikę wyrabiania ciasta i zawsze do ciasta na pierogi dodaje wrzątek. To akurat tradycyjny sposób na 'zaparzenie ciasta'. Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz różni się od innych przepisów - m.in. od ciasta na pierogi Magdy Gessler. Mianowicie restauratorka nie dodaje jajka, ale stawia na: mąkę, wrzącą wodę i sól. Magda Gessler od razu po przygotowaniu ciasta rozwałkowuje je i lepi pierogi. Nie daje mu czasu na tzw. odpoczynek na stolnicy.

Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz - przepis

  • pół kilograma mąki
  • wrzątek
  • jedno jajko

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób kopczyk, a w nim dołek - wlej wrzątek. Nożem siekaj i zagarniaj ciasto, aż powstaną kluski. Wbij do nich jajko i znów posiekaj, a następnie wyrób ciasto rękami. Kiedy będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do rąk, to znak, że możesz dać mu odpocząć na stolnicy - przykryj je ściereczką i zostaw na 20 minut. W tym czasie zrób farsz.

Pierogi z grzybami i kapustą według Ewy Wachowicz

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Grzyby namocz przez całą noc w wodzie. Odcedź, ale wody nie wylewaj - przyda się do podlewania farszu na patelni. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na maśle, aż będzie miękka i zarumieniona. Dodaj do niej posiekaną kapustę. Chwilę smaż, a następnie dorzuć pokrojone w paseczki grzyby. Podlej całość wodą z grzybów, dopraw solą i pieprzem. Duś do miękkości.

Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 milimetrów. Wycinaj z niego krążki szklanką. Nakładaj farsz i zlep. Pierogi możesz gotować od razu w osolonym wrzątku lub zamrozić i ugotować przed kolacją wigilijną.

Ewa Wachowicz dzieli się przepisami na świąteczne potrawy na swoim blogu i na Instagramie:

 
Zobacz wideo
Więcej o: