Zastanawiamy się jak przygotować donuty? Przepis na pozór banalny, lecz dodatek drożdży sprawia, że musimy poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie. Obłędny smak rekompensuje poświęcony na ich przygotowanie czas. Są niewiarygodnie lekkie, puszyste i rozpływają się w ustach.
Ciasto zrobione według tego przepisu na pączki typu donuty jest miękkie i elastyczne. W przeciwieństwie do zdecydowanej większości ciast drożdżowych bardzo dobrze się z nim pracuje; praktycznie nie klei się do rąk. Z przepisu na donuty wychodzi około 30 sztuk pączków z dziurką o średnicy 7 cm.
Jeśli nie przepadasz za tradycyjnymi pączkami z nadzieniem, to polecamy tę recepturę. Dzięki niej wykonasz lekkie i puszyste oponki, które znikną w mgnieniu oka z talerza.
Składniki na donuty:
Wykonanie:
1. Jeśli wykonujemy ciasto ze świeżymi drożdżami musimy zrobić zaczyn. Ze składników na ciasto odmierz po łyżce mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe 30 gramów świeżych drożdży. Drożdże wymieszaj z resztą składników, a na koniec przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić (w razie potrzeby poczekaj jeszcze 10 minut). Jeśli mamy drożdże instant pomijamy tą czynność.
2. Do podgrzanego wcześniej mleka (ale nie gorącego) dodajemy cukier i całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru.
3. Następnie dosypujemy suszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Jeśli dodajemy zaczyn, pomijamy tę czynność.
4. Do drożdży dodajemy kolejno rozbite jajka i rozpuszczone, przestudzone masło. Całość mieszamy do połączenia się składników, dosypując jeszcze mąkę i sól.
5. Ciasto wyrabiamy około 12 minut. Możemy wyrobić ciasto dłońmi, ale też mikserem z hakami. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite i plastyczne, nie powinno się kleić do rąk.
6. Gdy ciasto jest gotowe, umieszczamy je w większej misce (zwiększy objętość podczas wyrastania) i przykrywamy szczelnie folią lub bawełnianą ściereczką.
7. Następnie miskę z ciastem umieszczamy w lodówce na około 8-12 godzin. Ciasto można przygotować dzień wcześniej, co przyśpieszy proces przygotowań pączków z dziurką.
8. Miskę z ciastem wyjmujemy z lodówki, a wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lub czysty blat, podsypując mąką, aby się nie kleiło.
9. Ciasto lekko rozpłaszczamy dłońmi i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki o średnicy ok. 7 cm i wycinamy w środku dziurkę (3 cm).
10. Gotowe donuty zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na około 1 godzinę, po tym czasie powinny być puszyste i wyraźnie zwiększyć objętość.
11. W szerokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz.
12. Pączki smażymy na jasnobrązowy kolor i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
13. Gorące lukrujemy albo posypujemy cukrem pudrem, kiedy całkowicie wystygną.
Smacznego!
Zobacz też: