Pesto z rukoli - przepis. Pomysł na obiad w kilka minut. Jak przygotować pesto z rukoli?

Pesto z rukoli to wyśmienity sos, który doskonale komponuje się z wieloma daniami. Najczęściej towarzyszy ono makaronom, ale można także natknąć się na pesto podane z pieczywem, sałatą lub na pizzy.

Pesto z rukoli to jedna z wariacji na temat pesto, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jak je wykonać?

Zobacz wideo Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty

Pesto z rukoli. Jak przygotować ten wyjątkowy przysmak?

Pesto samo w sobie jest sosem wywodzącym się z kuchni włoskiej. Co więcej, obok pizzy i spaghetti, jest to najbardziej rozpoznawalny przysmak z Półwyspu Apenińskiego. Tradycyjny sos na bazie bazylii wytwarzany był w Genui - obecnie znany jest na całym świecie, choć warto wiedzieć, że jest wpisany na listę wyrobów tradycyjnych regionu Liguria. Takie pesto przygotowywane jest w marmurowym moździerzu z użyciem:

  • oliwy,
  • bazylii,
  • parmezanu,
  • orzeszków piniowych,
  • czosnku,
  • soli.

W różnych regionach Włoch receptury na pesto nieco mogą się od siebie różnić, jednak podstawą pozostaje świeża bazylia i dobrej jakości oliwa z oliwek. Po przygotowaniu sos można spożywać nawet przez około tydzień - jest bardzo trwały. Na południu można go kupić w wersji świeżej lub w słoiczkach.  

Jak natomiast przygotować pesto z rukoli? Ogólnie rzecz biorąc metoda będzie podobna, co w przypadku pesto z bazylii. A to, jaki będzie ostateczny efekt, zależy od dodatków, jakich użyjemy do sosu.

Pesto z rukoli. Potrzebne składniki

Składniki do pesto z rukoli znajdziemy zwykle w naszej kuchni. Sekret pesto tkwi bowiem w jego prostocie. Cała kuchnia włoska charakteryzuje się tym, że opiera się na prostych składnikach, jednak ich jakość nie może pozostawiać żadnych wątpliwości. Używać należy świeżych, sprawdzonych produktów, a wtedy będziemy mieć pewność, że sos będzie idealny. Według najpopularniejszych przepisów na pesto z rukoli, do jego przygotowania potrzebne są:

  • około 10 dag rukoli,
  • oliwa z oliwek,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • starty parmezan,
  • pieprz, sól,
  • opcjonalnie: pestki dyni, orzechy nerkowca itp. 

Pesto z rukoli. Wykonanie krok po kroku

Aby zrobić świeże pesto z rukoli, należy dokładnie umyć i osuszyć rukolę. Następnie ścieramy na drobnej tarce parmezan, a czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy (można także wykorzystać w tym celu malakser). Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, wówczas należy dodać do niego jeszcze odrobinę oliwy, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. 

Do czego używać pesto z rukoli?

Pesto jest sosem o bardzo szerokim zastosowaniu. Jego popularność znacznie wykroczyła poza ramy kuchni włoskiej. To, do czego używane jest pesto z rukoli, to przede wszystkim do serwowania z pieczywem. Najpopularniejszym daniem z pesto jest jednak makaron, który można wzbogacić o różnego rodzaju pestki (słonecznika, dyni etc.). Warto jednak pamiętać, aby pesto nie zostało podgrzane, gdyż traci wówczas swój smak. Jeśli mamy większą ilość sosu, możemy go także wykorzystać do sałaty, serów oraz innych dań, którym nada ono wyjątkowego wyrazu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.