Zobacz wideo Trzy pomysły na owsiankę
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dodaje nam energii do działania i dostarcza organizmowi składniki odżywcze. Ważne więc jest to, by było smaczne i zdrowe. Dobrze wyglądający posiłek zachęca do zjedzenia go z radością. Oto kilka pomysłów na śniadania, które mogłyby na stałe zagościć w menu.
Pomysł na śniadanie - jogurtowe racuchy
Jeśli chcecie przygotować sobie szybkie placuszki, to ten przepis jest dla Was. Jogurtowe racuchy są delikatne i od razu rozpływają się w ustach. Jak je zrobić?
Aby wykonać ten pomysł na śniadanie potrzebujecie:
- 3 duże jajka,
- niepełną szklankę mąki pszennej,
- opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego (250 g),
- cukier puder,
- łyżeczkę sody oczyszczonej,
- trochę oleju do smażenia
Przepis krok po kroku:
- Zmiksujcie jajka z jogurtem na gładką masę.
- Dodajcie przesianą mąkę pszenną i sodę oczyszczoną. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, dodajcie trochę jogurtu.
- Rozgrzejcie patelnię i wlej na nią olej.
- Racuszki wykładajcie łyżką i smaż. Powinny uzyskać złoty kolor.
- Odsączcie placuszki z nadmiaru tłuszczu i posypcie je cukrem pudrem.
Pomysł na śniadanie - bułka z pastą awokado-twarogową
Czy awokado na śniadanie to dobry pomysł? Pasta zrobiona z tego owocu z dodatkiem twarogu ciekawie komponuje się z miękką, pszenną bułeczką. Można ją zrobić bardzo szybko i od razu się nią zajadać.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- łyżka soku z cytryny,
- 150 g twarogu,
- cebula dymka,
- szczypta soli
Jak zrobić:
- Cebulę pokrójcie w drobną kostkę.
- Wyciągnijcie miąższ z awokado i włóżcie do miseczki.
- Dodajcie twaróg i zmiksujcie blenderem.
- Do masy wsypcie cebulę i delikatnie wszystko razem wymieszajcie.
- Doprawcie solą.
- Bułki przekrójcie na pół i posmarujcie pastą.
Pomysł na śniadanie - smoothie ze szpinakiem
Napój ten cieszy się bardzo dużą popularnością. Jest pożywny, orzeźwiający i można go przygotować na różne sposoby. Ciekawe wydaje się być smoothie owocowe z dodatkiem szpinaku.
Potrzebne będą:
- 2 dojrzałe kiwi,
- jabłko,
- garść szpinaku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- ¾ szklanki wody,
- łyżeczka miodu,
- sok z połowy cytryny.
Wykonanie:
- Owoce umyjcie, obierzcie, osuszcie i pokrójcie.
- Wszystkie składniki wrzućcie do blendera i zmiksujcie na gładką masę.
- Przelejcie do wysokich szklanek i udekorujcie natką pietruszki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.