Wielkanocna zupa szczawiowa - taka jak u babci. Tradycyjne polskie danie nie uda się bez tego mięsa

Wielkanocna zupa szczawiowa - tę pyszną, tradycyjnie polską potrawę gotujemy na świeżym szczawiu lub takim ze słoika. To własnie szczaw nadaje zupie wyrazistego, lekko kwaśnego smaku. Wielkanocna zupa szczawiowa to przepis na danie, którym zabłyśniesz w czasie świątecznego obiadu.

Wielkanocna zupa szczawiowa oprócz tego, że jest bardzo smaczna, to w dodatku jest bardzo zdrowa i tania. Wszystkie składniki, których potrzebujesz - zwykle masz w domu, a jeśli któregoś zabraknie, z powodzeniem dostaniesz je w każdym osiedlowym sklepie.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Więcej przepisów na pyszne wielkanocne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Wielkanocna zupa szczawiowa - klasyk na świątecznym stole

Zupa podawana jest zazwyczaj z ziemniakami lub jajkiem na twardo. Jest wtedy sycąca i może stanowić samodzielne danie.

Składniki na zupę szczawiową (z tych proporcji wyjdą 4 porcje):

  • 2 litry wody
  • 500 g surowych żeberek wieprzowych
  • korpus kurczaka lub 1 szyja indycza
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i selera)
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 300 g szczawiu
  • 250 g śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka mąki

Wielkanocna zupa szczawiowa - przygotowanie

Do garnka włożyć pokrojone żeberka, korpus kurczaka lub szyję indyczą. Dodać ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. godzinę. Dodać obrane marchewki, pietruszkę, pora i selera oraz cebulę, a także listki laurowe i ziele angielskie. Gotować przez pół godziny do miękkości warzyw. Wyjąć ugotowaną cebulę.

Następnie marchewkę i pietruszkę wyjąć z wywaru, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać z powrotem do zupy. Szczaw opłukać i drobno posiekać, dodać do zupy. Gotować przez kilka minut.

Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody a następnie ze śmietaną. Dodać do zupy (stopniowo, wcześniej zaprawiając śmietanę kilkoma łyżkami zupy). Delikatnie zagotować na małym ogniu. Przygotowaną zupę podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem oraz jajkiem na twardo (pokrojonym na połówki lub w kosteczkę).

Klasyk na wielkanocnym stole. Jak podawać zupę szczawiową?

Klasyk polskiej kuchni - zupa, którą nasze babcie przyrządzały bardzo często ze świeżo uzbieranego wcześniej świeżego i dziko rosnącego szczawiu. Tę wielkanocną zupę szczawiową najlepiej gotować na żeberkach wieprzowych. Polecamy oczywiście mieć swoje sprawdzone źródło mięsa. Najlepiej jest kupować mięso prosto od rzeźnika - wtedy mamy pewność co do świeżości żeberek.

Wielkanocna zupa szczawiowa smakuje najlepiej podana ziemniakami z wody oraz z jajkiem ugotowanym na twardo – ale oczywiście to ty decydujesz, jaką "wkładkę" dodasz do zupy. Tu sprawdzi się także puree ziemniaczane.

Przepis ten nie musi być jedynie propozycją sezonową. Wystarczy zamrozić świeżo zebrane liście szczawiu, a wielkanocna zupa szczawiowa smakować o każdej porze. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA