Wielkanocna zupa szczawiowa oprócz tego, że jest bardzo smaczna, to w dodatku jest bardzo zdrowa i tania. Wszystkie składniki, których potrzebujesz - zwykle masz w domu, a jeśli któregoś zabraknie, z powodzeniem dostaniesz je w każdym osiedlowym sklepie.
Więcej przepisów na pyszne wielkanocne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Wielkanocna zupa szczawiowa - klasyk na świątecznym stole
Zupa podawana jest zazwyczaj z ziemniakami lub jajkiem na twardo. Jest wtedy sycąca i może stanowić samodzielne danie.
Składniki na zupę szczawiową (z tych proporcji wyjdą 4 porcje):
Wielkanocna zupa szczawiowa - przygotowanie
Do garnka włożyć pokrojone żeberka, korpus kurczaka lub szyję indyczą. Dodać ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. godzinę. Dodać obrane marchewki, pietruszkę, pora i selera oraz cebulę, a także listki laurowe i ziele angielskie. Gotować przez pół godziny do miękkości warzyw. Wyjąć ugotowaną cebulę.
Następnie marchewkę i pietruszkę wyjąć z wywaru, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać z powrotem do zupy. Szczaw opłukać i drobno posiekać, dodać do zupy. Gotować przez kilka minut.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody a następnie ze śmietaną. Dodać do zupy (stopniowo, wcześniej zaprawiając śmietanę kilkoma łyżkami zupy). Delikatnie zagotować na małym ogniu. Przygotowaną zupę podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem oraz jajkiem na twardo (pokrojonym na połówki lub w kosteczkę).
Klasyk na wielkanocnym stole. Jak podawać zupę szczawiową?
Klasyk polskiej kuchni - zupa, którą nasze babcie przyrządzały bardzo często ze świeżo uzbieranego wcześniej świeżego i dziko rosnącego szczawiu. Tę wielkanocną zupę szczawiową najlepiej gotować na żeberkach wieprzowych. Polecamy oczywiście mieć swoje sprawdzone źródło mięsa. Najlepiej jest kupować mięso prosto od rzeźnika - wtedy mamy pewność co do świeżości żeberek.
Wielkanocna zupa szczawiowa smakuje najlepiej podana ziemniakami z wody oraz z jajkiem ugotowanym na twardo – ale oczywiście to ty decydujesz, jaką "wkładkę" dodasz do zupy. Tu sprawdzi się także puree ziemniaczane.
Przepis ten nie musi być jedynie propozycją sezonową. Wystarczy zamrozić świeżo zebrane liście szczawiu, a wielkanocna zupa szczawiowa smakować o każdej porze.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.