Grochówka - przepis wart zapamiętania. Poznaj sekretny składnik najlepszej żołnierskiej zupy

Tradycyjna grochówka z wędzonką to jedna z zup, które z pewnością kojarzą nam się z żołnierzami, biwakami i wojskowymi uroczystościami. Nasze babcie często przygotowywały to danie jesienią i zimą, ze względu na swój sycący i rozgrzewający charakter. Oto łatwa grochówka - przepis na sycącą zupę, która zasmakuje każdemu.

Grochówka, przepis na prawdziwą wojskową zupę jest niezwykle prosty. Ta sycąca zupa, która przygotowywana jest na bazie różnego rodzaju kiełbas, słoniny i boczku – zachwyci każdego smakosza nie tylko wojskowego jedzenia. Aromatyczne przyprawy takie jak ziele angielskie, liść laurowy i majeranek, sprawiają, że grochówka jako zupa jest znakomitym posiłkiem na obiad.

Więcej podobnych informacji oraz kulinarnych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę?

Grochówka - przepis na zupę, która kojarzy się z wojskiem

Jako małe dzieci wielu z nas zapewne obserwowało, jak babcia przygotowuje grochówkę, namacza łuskane ziarna grochu i rozciera w dłoniach suszony majeranek. Nasza wersja nie odbiega ani od tej wojskowej, ani od tej babcinej. Oto przepis na grochówkę.

Składniki

  • groch łuskany (połówki) - ½ kg
  • żeberka wieprzowe - ½ kg
  • zimna woda - 2 l
  • liście laurowe - 6 szt.
  • majeranek suszony - 2 łyżki
  • ziemniaki - 200 g
  • marchew - 1 szt.
  • korzeń pietruszki - 1 szt.
  • boczek wędzony - 300 g
  • cebula - 2 szt
  • mąka pszenna - 1 łyżeczka
  • czosnek - 2 ząbki
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • pieprz

Grochówka - przepis krok po kroku

  1. Groch zalej zimną wodą i mocz ok. 3 godzin.
  2. Na zupę potrzebujemy odpowiednio treściwego wywaru. Weź żeberka, które następnie zalejesz w garnku zimną wodą i gotuj, aż mięso będzie miękkie. Wyjmuj je, oddzielając mięso od kości i odkładaj, a wywar dopraw liśćmi laurowymi i majerankiem.
  3. Dodaj namoczony, odcedzony groch i gotuj ok. 1 godziny, aż będzie miękki.
  4. Czosnek pokrojony w plasterki oraz marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę przesmaż na patelni na rozgrzanym oleju i przypraw solą oraz pieprzem. Podsmażone warzywa podlej niewielką ilością wywaru, mieszaj przez chwilę wszystkie składniki, następnie odstaw wszystko na bok.
  5. Skórę z boczku odetnij i dodaj do zupy. Boczek pokrojony w kostkę przesmaż na rozgrzanym oleju na patelni i dodaj do wywaru.
  6. Na tej samej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj mąkę i smaż chwilę na wolnym ogniu.
  7. Gdy groch zmięknie, dodaj do zupy marchewkę i pietruszkę przesmażoną razem z czosnkiem oraz ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Całość dopraw pieprzem.
  8. Do cebuli i mąki dodaj łyżkę zupy, energicznie mieszając przelej zasmażkę do grochówki. Dodaj kawałki mięsa z żeberek.
  9. Grochówkę gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Grochówka, przepis na zupę, której się nie zapomina.

Smak gorącej zupy grochowej podawanej z pajdą świeżego chleba utkwił zapewne w pamięci każdego z nas. To danie, którego się nie zapomina. Tym bardziej że wywołuje silne wiatry. Grochówkę wojskową można spotkać na festynach, dożynkach, piknikach i innych imprezach. Jej atutem jest możliwość wykorzystania różnorodnych wędlin, wędzonych mięs oraz smalcu. Zaskakujący może być dodatek kurczaka, uprażonego na chrupko bekonu albo kawałków wieprzowiny w postaci schabu. Najczęściej grochówka przygotowywana jest z grochu o małym rozmiarze. To także zupa, która z czasem staje się jeszcze smaczniejsza. Warto przygotować ją wcześniej i pozostawić do "przegryzienia" smaków.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.