Grochówka, przepis na prawdziwą wojskową zupę jest niezwykle prosty. Ta sycąca zupa, która przygotowywana jest na bazie różnego rodzaju kiełbas, słoniny i boczku – zachwyci każdego smakosza nie tylko wojskowego jedzenia. Aromatyczne przyprawy takie jak ziele angielskie, liść laurowy i majeranek, sprawiają, że grochówka jako zupa jest znakomitym posiłkiem na obiad.
Więcej podobnych informacji oraz kulinarnych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Grochówka - przepis na zupę, która kojarzy się z wojskiem
Jako małe dzieci wielu z nas zapewne obserwowało, jak babcia przygotowuje grochówkę, namacza łuskane ziarna grochu i rozciera w dłoniach suszony majeranek. Nasza wersja nie odbiega ani od tej wojskowej, ani od tej babcinej. Oto przepis na grochówkę.
Składniki
Grochówka - przepis krok po kroku
Grochówka, przepis na zupę, której się nie zapomina.
Smak gorącej zupy grochowej podawanej z pajdą świeżego chleba utkwił zapewne w pamięci każdego z nas. To danie, którego się nie zapomina. Tym bardziej że wywołuje silne wiatry. Grochówkę wojskową można spotkać na festynach, dożynkach, piknikach i innych imprezach. Jej atutem jest możliwość wykorzystania różnorodnych wędlin, wędzonych mięs oraz smalcu. Zaskakujący może być dodatek kurczaka, uprażonego na chrupko bekonu albo kawałków wieprzowiny w postaci schabu. Najczęściej grochówka przygotowywana jest z grochu o małym rozmiarze. To także zupa, która z czasem staje się jeszcze smaczniejsza. Warto przygotować ją wcześniej i pozostawić do "przegryzienia" smaków.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.