Tradycyjne flaki - przepis przeniesie was do dawnych czasów. Król Władysław Jagiełło je ubóstwiał

Dawne potrawy to ciekawy sposób na poznanie naszej historii. Dzięki temu możemy sprawdzić, jak stołowali się nasi przodkowie. Przedstawiamy więc wołowe flaki. Przepis pozwoli wam przyrządzić potrawę rodem z zamierzchłych czasów.

Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Gnocchi. Przepis krok po kroku

Flaki to tradycyjna polska potrawa, która znana jest nam już od wielu lat. Określa się ją jako kontrowersyjną, ponieważ ma wielu zwolenników i przeciwników. Jak sprawić, by smakowała tak, jak na królewskich stołach? Te porady mogą ci pomóc. 

Flaki przepis - potrawa jest znana od wielu lat

Przenieśmy się do XIV wieku. Znajdujemy się na dworze jednego z najbardziej znanych władców Polski, który okrył się sławą podczas bitwy pod Grunwaldem. Władysław Jagiełło zajada się pewną zupą. Między kęsami chwali kucharza, który ją przyrządził. To są pierwsze wzmianki o tej potrawie. Okazuje się jednak, że flaki są również znane we Francji, Austrii, Niemczech lub Włoszech. Różni je tylko sposób przyprawiania.

Flaki przepis - niezbędne składniki. Koniecznie użyj mięsa wołowego

Do stworzenia zupy potrzebujesz:

  • 2 kg flaków wołowych,
  • 4 marchewki,
  • 4 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku,
  • olej,
  • 2 duże pietruszki,
  • 5 listków laurowych,
  • 20 ziarenek ziela angielskiego,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz, słodka papryka.

Flaki - przepis, który pozwoli ci przenieść się do przeszłości

  1. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć ją do dużego garnka i podsmaż na oleju.
  2. Obrane marchewki i pietruszki zetrzyj do tego samego naczynia i smaż około 10 minut do miękkości.
  3. Wlej 3 litry wody i dodaj przyprawy (gałkę muszkatołową, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, imbir oraz słodką paprykę). Od razu po tym dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  4. Zagotuj zupę i zmniejsz moc palnika. Przykryj garnek pokrywką i pozostaw na ogniu na 50 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy flaki są dobre.
  5. Na koniec dorzuć trochę majeranku i koncentrat pomidorowy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA