Przepis na brownie według amerykańskiej receptury. Ma wyjść lekko klejące? Potrzebujesz tych składników

Któż nie kojarzy słynnego amerykańskiego deseru, jakim jest brownie? To ciasto jest bardzo proste do wykonania i wymaga zaledwie kilku składników. Oto przepis na brownie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!

Przyszedł czas na ciasto z zagranicy. A ściślej rzecz biorąc, ze Stanów Zjednoczonych! Chodzi oczywiście o brownie - ciasto czekoladowe z naprawdę dużą zawartością czekolady. Przed wami przepis na ten pyszny deser, który musi wyjść lekko klejący, wręcz zakalcowaty.

Brownie z solą Najlepsze brownie. Dodaj sekretny składnik - na pewno masz go w kuchni

Przepis na brownie. Składniki, bez których ciasto się nie uda

Brownie składa się z zaledwie kilku składników:

  • jajka - 3 sztuki,
  • czekolada - 200g, najlepiej 70 proc/,
  • cukier - 250 g (może być np. trzcinowy),
  • mąka pszenna - niepełna szklanka (140g),
  • masło - cała kostka (200g),
  • sól - pół łyżeczki (płaskiej).

Możesz dodać dodatki np. rum, wanilię, kakao, orzechy, migdały, wiśnie, maliny, a nawet chili czy pieprz cayenne.

Brownie Jak zrobić perfekcyjne brownie? Prosty przepis i siedem wskazówek

Przepis na brownie. Przygotowanie i pieczenie

Przygotowanie brownie jest równie proste, jak jego składniki:

  1. Masło wraz z czekoladą rozpuść w rondelku i odstaw (ma być po prostu ciepłe, ale nie gorące);
  2. W misce roztrzep jajka z cukrem, dodaj masło z czekoladą i wymieszaj na gładką masę;
  3. Dodaj do tego mąkę i sól. Oraz dodatki, jeśli chcesz. Zmiksuj całość na gładką masę;
  4. Gotowe ciasto przełóż do formy i wygładź. Możesz posypać kawałkami czekolady. Uwaga! Im większa blacha, tym szybciej ciasto się upiecze, ale też będzie niższe.
  5. Piecz w piekarniku w temperaturze 160 st. C przez 22 - 32 minuty (zależy od tego, jak zwarte i wypieczone ciasto chcesz uzyskać). O czym warto pamiętać? Brownie to ciasto, które może, a nawet powinno wyjść lekko miękkie, zakalcowate i ciągnące. Tutaj nie ma miejsca na tzw. suchy patyczek. 

Gotowe! Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPM Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: