Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!
Przyszedł czas na ciasto z zagranicy. A ściślej rzecz biorąc, ze Stanów Zjednoczonych! Chodzi oczywiście o brownie - ciasto czekoladowe z naprawdę dużą zawartością czekolady. Przed wami przepis na ten pyszny deser, który musi wyjść lekko klejący, wręcz zakalcowaty.
Przepis na brownie. Składniki, bez których ciasto się nie uda
Brownie składa się z zaledwie kilku składników:
- jajka - 3 sztuki,
- czekolada - 200g, najlepiej 70 proc/,
- cukier - 250 g (może być np. trzcinowy),
- mąka pszenna - niepełna szklanka (140g),
- masło - cała kostka (200g),
- sól - pół łyżeczki (płaskiej).
Możesz dodać dodatki np. rum, wanilię, kakao, orzechy, migdały, wiśnie, maliny, a nawet chili czy pieprz cayenne.
Przepis na brownie. Przygotowanie i pieczenie
Przygotowanie brownie jest równie proste, jak jego składniki:
- Masło wraz z czekoladą rozpuść w rondelku i odstaw (ma być po prostu ciepłe, ale nie gorące);
- W misce roztrzep jajka z cukrem, dodaj masło z czekoladą i wymieszaj na gładką masę;
- Dodaj do tego mąkę i sól. Oraz dodatki, jeśli chcesz. Zmiksuj całość na gładką masę;
- Gotowe ciasto przełóż do formy i wygładź. Możesz posypać kawałkami czekolady. Uwaga! Im większa blacha, tym szybciej ciasto się upiecze, ale też będzie niższe.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 160 st. C przez 22 - 32 minuty (zależy od tego, jak zwarte i wypieczone ciasto chcesz uzyskać). O czym warto pamiętać? Brownie to ciasto, które może, a nawet powinno wyjść lekko miękkie, zakalcowate i ciągnące. Tutaj nie ma miejsca na tzw. suchy patyczek.
Gotowe! Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.