Prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Sernik z galaretką rozpływa się w ustach

Najlepszy przepis na ciasto bez pieczenia na słoneczne dni. Gdy za oknem panuje już wiosna, trudno wyobrazić sobie lepszy deser niż sernik na zimno z galaretką.

Za oknem wiosna i z każdym dniem robi się coraz cieplej. W bardziej słonecznym okresie roku jak znalazł będzie prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Trudno wyobrazić sobie lepszy deser niż sernik na zimno w taką pogodę.

Przepis na ciasto bez pieczenia

Spód:

  • 80 g kruchych ciasteczek
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 250 g sera białego do sernika
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru (ok. 85 g)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 250 g śmietanki 30 proc.
  • 10 g żelatyny

Pozostałe:

  • galaretka owocowa
  • owoce do dekoracji (opcjonalnie)
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Sernik na zimno. Sposób przygotowania

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia

Kruszymy herbatniki i łączymy je z masłem, a następnie wysypujemy je na dno tortownicy. Dociskamy przy pomocy dna szklanki i odstawiamy do lodówki.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Sery przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i esencję waniliową, a następnie miksujemy do otrzymania gładkiej masy.

Wlewamy trzy łyżki śmietanki 30 proc. do małego garnuszka i dodajemy napęczniałą żelatynę. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Trzeba przy tym bardzo uważać, aby jej nie zagotować.

Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej i mieszamy. Gdy masa będzie już gładka, dodajemy kolejne dwie łyżki masy serowej i mieszamy. Następnie zahartowaną żelatynę przelewamy do miski z masą serową i miksujemy do połączenia.

W osobnej misce ubijamy na sztywno pozostałą część śmietanki 30 proc. i dodajemy ją w dwóch partiach do masy serowej, delikatnie mieszając szpatułką.

Następnie wylewamy masę serową na schłodzony spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia masy. Gdy to nastąpi wylewamy na wierzch niewielką ilość zimnej galaretki i dekorujemy owocami według uznania. 

Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wylewamy pozostałą część galaretki i wstawiamy sernik do schłodzenia na całą noc.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: