Sos wyszedł za rzadki? Oto rozwiązanie, a nawet pięć. Proste triki, by go zagęścić

Sosy są nieodłączną częścią wielu potraw. Niestety, niekiedy wychodzą za rzadkie. Wtedy z pomocą przychodzą niezawodne sposoby na to jak go zagęścić.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Czy zdarzyło wam się zrobić kiedyś za rzadki sos? Na pewno. Co w takiej sytuacji zrobić? Mamy listę pięciu sposobów, które warto wypróbować.

Odparowanie - inaczej redukcja wody w sosie

To najprostszy sposób, bo jest szybki i nie wymaga dodawania żadnych składników. Nie trzeba się więc martwić ani i kaloryczność potrawy, ani o smak. Jak to zrobić? Łatwo - umieść sos w rondelku i gotuj na małym ogniu do momentu, aż nadmiarowa woda wyparuje. Tylko uważaj, żeby nie przypalić sosu. Uwaga! Ten sposób intensyfikuje aromat potraw!

Mąka - najczęściej wybierany sposób naszych babć

Są dwie wersje zagęszczania sosu mąką. Pierwsza to po prostu wsypanie jednej łyżki mąki do miseczki i wymieszanie z odrobiną sosu. Taką mieszankę (gładką) wlej małym strumieniem do sosu. Cały czas mieszaj. Druga wersja to zasmażka z mąki właśnie. Jak to zrobić? Rozpuść na patelni łyżkę masła i dodaj łyżkę mąki pszennej. Mieszaj energicznie i zrumień. Tylko nie przypal. Zasmażkę wymieszaj z odrobiną sosu, po czym dodaj do całości i zagotuj.

Nabiał - jogurt, mleko, śmietana, serek mascarpone, ricotta lub topiony

Wszystkie wyżej wypisane produkty również można wykorzystać do zagęszczenia sosu. Wybierz jeden z nich (dopasuj do smaku sosu), wymieszaj małą ilość z łyżką czy dwiema sosu i połącz z całością. Zagotuj i gotowe.  

Warzywa - można dołożyć lub zmiksować te, które już są w sosie

Kolejnym sposobem są warzywa. Można zarówno ich dołożyć (najpierw je podgotuj/podpiecz) i zmiksować na krem, albo po prostu zblendować te, które już są w sosie. Obie wersje dają zagęszczony, pyszny i kremowy sos.

Masło - ostatni sposób na gęstszy sos

Nasza ostatnia propozycja na zagęszczenie sosu to dodanie masła. Po prostu kawałek do sosu i tyle. Proste, prawda? Tylko pamiętaj, że masło nadaje charakterystycznego smaku, więc nie będzie pasować do każdego sosu. Do bardziej egzotycznych potraw możesz spróbować np. masła orzechowego. 

Zobacz wideo Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.