-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto Bomba Apostołów. Przepis, dzięki któremu połączysz piernik z bitą śmietaną i powidłami
Ciasto Bomba Apostołów - przepis, dzięki któremu połączysz piernik z bitą śmietaną i powidłami
Niektóre połączenia smakowe nigdy nie wychodzą z głowy. Tak może być w przypadku pewnego deseru. Już sama jego nazwa sprawia, że zaczynamy się nim bardziej interesować. Oto ciasto Bomba Apostołów i prosty przepis, który pozwoli na jego przygotowanie.
Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zobacz wideo Sernik idealny na lato - dwie propozycje
Nazewnictwo potraw często bardzo nas zaskakuje. Pomysły na niektóre nazwy są niesamowicie ciekawe. "Zezowate szczęście", "Wściekła ryba" lub "Polka Galopka" to tylko niektóre z nich. Pewna restauracja w Chełmsku Śląskim serwuje swoim klientom deser o wdzięcznej nazwie - Ciasto Bomba Apostołów. Przepis, który podajemy poniżej łączy w sobie smak piernika, śmietanki i marmolady śliwkowej. Ciekawi jesteśmy, co było jego inspiracją!
Ciasto Bomba Apostołów. Przepis na ciekawą słodycz. Te składniki pozwolą ci ją wyczarować
Składniki do piernika:
- 10 jajek,
- szklanka cukru,
- 8 łyżek mąki pszennej (można ją zastąpić owsianą, gryczaną lub ryżową),
- 4 łyżki kakao,
- przyprawa do piernika (opakowanie),
- 2 łyżki proszku do pieczenia.
Produkty do masy:
- litr dobrze schłodzonej śmietany 36 proc.,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 1/3 szklanki wrzącej wody.
Dodatkowo przygotuj:
- 200 g powideł śliwkowych,
- kilka kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej.
Ciasto Bomba Apostołów. Przepis, dzięki któremu stworzysz coś ciekawego
- Białka ubij na sztywną pianę. Podczas miksowania wsyp cukier. Ważne, by robić to stopniowo.
- Do piany pojedynczo dodawaj żółtka.
- Mąkę przesiej przez sitko do masy jajecznej, a następnie dodaj proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Składniki połącz ze sobą za pomocą łyżki lub miksera działającego na niskich obrotach.
- Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut. Po wyjęciu wystudź.
- Piernikowy biszkopt przekrój na trzy części. Dwie muszą być równe, zaś trzecia (wierzchnia) bardzo cienka.
- Żelatynę rozpuść w bardzo gorącej wodzie i przestudź.
- Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Po chwili dodaj chłodną żelatynę. Pamiętaj o tym, by wlewać ją bardzo cienkim strumieniem.
- Na dno formy połóż pierwszy blat ciasta. Posmaruj go powidłami śliwkowymi i cienką warstwą kremu. Zakryj je biszkoptem, a na górze połóż pozostałą masę.
- Najcieńszą część ciasta, która pozostała, pokrój na 8 pasków. Poukładaj je na wierzchu w fantazyjny sposób.
- Czekoladę rozpuść i posmaruj nią każdy kawałek piernikowego biszkopta.
- Gotowe ciasto schładzaj w lodówce przez kilka godzin.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.