Ciasto Bomba Apostołów - przepis, dzięki któremu połączysz piernik z bitą śmietaną i powidłami

Niektóre połączenia smakowe nigdy nie wychodzą z głowy. Tak może być w przypadku pewnego deseru. Już sama jego nazwa sprawia, że zaczynamy się nim bardziej interesować. Oto ciasto Bomba Apostołów i prosty przepis, który pozwoli na jego przygotowanie.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Sernik idealny na lato - dwie propozycje

Nazewnictwo potraw często bardzo nas zaskakuje. Pomysły na niektóre nazwy są niesamowicie ciekawe. "Zezowate szczęście", "Wściekła ryba" lub "Polka Galopka" to tylko niektóre z nich. Pewna restauracja w Chełmsku Śląskim serwuje swoim klientom deser o wdzięcznej nazwie - Ciasto Bomba Apostołów. Przepis, który podajemy poniżej łączy w sobie smak piernika, śmietanki i marmolady śliwkowej. Ciekawi jesteśmy, co było jego inspiracją!

Ciasto Bomba Apostołów. Przepis na ciekawą słodycz. Te składniki pozwolą ci ją wyczarować

Składniki do piernika:

  • 10 jajek,
  • szklanka cukru,
  • 8 łyżek mąki pszennej (można ją zastąpić owsianą, gryczaną lub ryżową),
  • 4 łyżki kakao,
  • przyprawa do piernika (opakowanie),
  • 2 łyżki proszku do pieczenia.

Produkty do masy:

  • litr dobrze schłodzonej śmietany 36 proc.,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wrzącej wody.

Dodatkowo przygotuj:

  • 200 g powideł śliwkowych,
  • kilka kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej.

Ciasto Bomba Apostołów. Przepis, dzięki któremu stworzysz coś ciekawego

  1. Białka ubij na sztywną pianę. Podczas miksowania wsyp cukier. Ważne, by robić to stopniowo.
  2. Do piany pojedynczo dodawaj żółtka. 
  3. Mąkę przesiej przez sitko do masy jajecznej, a następnie dodaj proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Składniki połącz ze sobą za pomocą łyżki lub miksera działającego na niskich obrotach.
  4. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut. Po wyjęciu wystudź.
  5. Piernikowy biszkopt przekrój na trzy części. Dwie muszą być równe, zaś trzecia (wierzchnia) bardzo cienka.
  6. Żelatynę rozpuść w bardzo gorącej wodzie i przestudź.
  7. Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Po chwili dodaj chłodną żelatynę. Pamiętaj o tym, by wlewać ją bardzo cienkim strumieniem. 
  8. Na dno formy połóż pierwszy blat ciasta. Posmaruj go powidłami śliwkowymi i cienką warstwą kremu. Zakryj je biszkoptem, a na górze połóż pozostałą masę. 
  9. Najcieńszą część ciasta, która pozostała, pokrój na 8 pasków. Poukładaj je na wierzchu w fantazyjny sposób. 
  10. Czekoladę rozpuść i posmaruj nią każdy kawałek piernikowego biszkopta. 
  11. Gotowe ciasto schładzaj w lodówce przez kilka godzin.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: