-
Haps
-
Jak przygotować
- Dewolaje - przepis na domowy obiad. Te dodatki sprawią, że kotlet po kijowsku będzie smakował wybornie
Dewolaje - przepis na domowy obiad. Te dodatki sprawią, że kotlet po kijowsku będzie smakował wybornie
Nie chcesz już serwować zwykłych kotletów podczas niedzielnego obiadu? Mamy dla ciebie ciekawe rozwiązanie - dewolaje lub zgodnie z tym, jak nazywane są w krajach na Wschodzie, kotlety po kijowsku. Przepis, który przedstawiamy sprawi, że mięso będzie soczyste, a panierka chrupiąca. Świetnie smakują też z masłem czosnkowo-pietruszkowym - przekonajcie się sami!
Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami
Czy de volaille to francuska potrawa? Nazwa na to wskazuje, jednak to nie w kraju nad Sekwaną ją wymyślono. Danie to powstało najprawdopodobniej w Ukrainie. Pierwszy raz przygotowano je bowiem w Kijowie. Dowodem na to jest nazwa, pod jaką znane są w innych krajach, czyli kotlet po kijowsku. Jak więc przygotować słynne dewolaje? Nasz przepis wam w tym pomoże. Dzięki niemu mięso będzie soczyste i trudno się mu będzie oprzeć. To zaczynamy!
Dewolaje - przepis na obiad. Te składniki sprawią, że stworzysz coś wyjątkowego
Przygotuj:
- 4 piersi z kurczaka bez skóry,
- olej do smażenia,
- 60 g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżki natki pietruszki,
- sok z połowy cytryny + starta skórka,
- sól i pieprz.
Panierkę zrobisz z:
- 30 g mąki,
- jajka,
- 90 g bułki tartej.
Dewolaje - przepis na pyszne danie. Masło ziołowe podbije jego smak
- Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę lub drobno pokrojonym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i cytryną. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Podziel masę na 4 części. Z każdej z nich uformuj wałeczki. Wstaw je do lodówki na kilka godzin. Powinny być bardzo schłodzone.
- Piersi z kurczaka roztłucz tłuczkiem do mięsa. Na środku poukładaj maślane wałki. Całość zwiń, a końce mięsa zepnij wykałaczkami.
- Kotlety obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Dewolaje wstaw na godzinę do lodówki.
- Mięso smaż na głębokim tłuszczu przez około 10 minut. Najlepiej robić to partiami, żeby temperatura oleju się nie obniżyła.
- Odsącz piersi z kurczaka z nadmiaru tłuszczu i podawaj w towarzystwie ulubionej surówki oraz ziemniaków.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.