Dewolaje - przepis na domowy obiad. Te dodatki sprawią, że kotlet po kijowsku będzie smakował wybornie

Nie chcesz już serwować zwykłych kotletów podczas niedzielnego obiadu? Mamy dla ciebie ciekawe rozwiązanie - dewolaje lub zgodnie z tym, jak nazywane są w krajach na Wschodzie, kotlety po kijowsku. Przepis, który przedstawiamy sprawi, że mięso będzie soczyste, a panierka chrupiąca. Świetnie smakują też z masłem czosnkowo-pietruszkowym - przekonajcie się sami!

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami

Czy de volaille to francuska potrawa? Nazwa na to wskazuje, jednak to nie w kraju nad Sekwaną ją wymyślono. Danie to powstało najprawdopodobniej w Ukrainie. Pierwszy raz przygotowano je bowiem w Kijowie. Dowodem na to jest nazwa, pod jaką znane są w innych krajach, czyli kotlet po kijowsku. Jak więc przygotować słynne dewolaje? Nasz przepis wam w tym pomoże. Dzięki niemu mięso będzie soczyste i trudno się mu będzie oprzeć. To zaczynamy! 

Dewolaje - przepis na obiad. Te składniki sprawią, że stworzysz coś wyjątkowego

Przygotuj:

  • 4 piersi z kurczaka bez skóry,
  • olej do smażenia,
  • 60 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżki natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryny + starta skórka,
  • sól i pieprz.

Panierkę zrobisz z: 

  • 30 g mąki,
  • jajka,
  • 90 g bułki tartej.

Dewolaje - przepis na pyszne danie. Masło ziołowe podbije jego smak

  1. Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę lub drobno pokrojonym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i cytryną. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Podziel masę na 4 części. Z każdej z nich uformuj wałeczki. Wstaw je do lodówki na kilka godzin. Powinny być bardzo schłodzone.
  2. Piersi z kurczaka roztłucz tłuczkiem do mięsa. Na środku poukładaj maślane wałki. Całość zwiń, a końce mięsa zepnij wykałaczkami.
  3. Kotlety obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Dewolaje wstaw na godzinę do lodówki.
  4. Mięso smaż na głębokim tłuszczu przez około 10 minut. Najlepiej robić to partiami, żeby temperatura oleju się nie obniżyła. 
  5. Odsącz piersi z kurczaka z nadmiaru tłuszczu i podawaj w towarzystwie ulubionej surówki oraz ziemniaków. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.