Chrupiąca i złota panierka, mały kawałek kurczaka. Brzmi apetycznie? Takie powinny być domowe nuggetsy – przepis prosty i smaczny. Wystarczy, że zastosujesz nasz trick, a będziesz cieszyć się daniem lepszym i zdecydowanie zdrowszym niż te z baru szybkiej obsługi, czy przydrożnych knajp. Wystarczy tylko kilka składników, które z powodzeniem dostaniemy w każdym sklepie.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
Nuggetsy z kurczaka - przepis
Przygotuj trzy miseczki. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej wbij i wymieszaj jajko z solą i papryką, do trzeciej wsyp bułkę tartą. Nagrzej dużą patelnię i wlej olej w takiej ilości, by przykrył całe dno. Kawałki kurczaka obtaczaj kolejno w mące, jajku i na sam koniec w bułce tartej. Smaż kilka chwil, maksymalnie 4 minuty z każdej strony, aż mięso w panierce ładnie się zarumieni. Nuggetsy zdejmuj przy pomocy szczypiec, nie nakłuwaj ich widelcem.
Po zdjęciu z patelni kładź je najpierw na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Propozycja podania nuggetsów z kurczaka z chrupiąca panierką
Nuggetsy najlepiej smakują podane z porcją kolorowych warzyw, ziemniakami (pieczone lub gotowane), kaszą i ryżem. Wypróbuj także nasz przepis na pieczone frytki z batatów, które będą zdrowszą wersją obiadu z nuggetsami z kurczakiem w roli głównej.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.