Nasza kuchnia czerpie inspiracje z całego świata. Drobiowe roladki w chrupiącej panierce nie pochodzą, jak mogłoby się wydawać z Francji, ale z Ukrainy. Popularny tam przepis przywędrował do Polski i... rozgościł się tutaj na dobre.
Przygotowanie tych kotletów nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Zachęcamy do zapoznania się z naszym przepisem, dzięki ulubionym dodatkom te kotlety zasmakują każdemu.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Nadzienie:
Dodatkowo:
Piersi z kurczaka umyj, osusz i każdy filet przekrój wzdłuż na dwa płaty. Następnie każdy płat rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą na tyle delikatnie, aby nie przedziurawić mięsa. Rozbite mięso oprósz z obu stron przyprawami, następnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki minimum na godzinę.
Na każdy rozbity płat mięsa połóż łyżeczkę masła, słupek żółtego sera oraz trochę natki pietruszki lub koperku. Zawiń całość w zgrabną roladkę, ewentualnie zepnij wykałaczkami. Owiń folią i włóż do lodówki na dwie godziny lub najlepiej na całą noc.
Roladki wymocz w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, następnie panieruj w bułce tartej. Połóż je na rozgrzany olej na patelni i smaż na niewielkim ogniu aż do momentu zrumienienia. Aby upewnić się, że mięso w środku jest upieczone, możesz przełożyć roladki do naczynia żaroodpornego i podgrzać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.