• Link został skopiowany

Dewolaje - przepis na drobiowe roladki z niespodzianką. Ten dodatek sprawia, że są bardzo aromatyczne

Dewolaj, przepis na aromatyczne roladki mięsne, które są obowiązkową pozycją każdego uroczystego obiadu. Dodaj do środka masło lub ser, a będą jeszcze lepsze!
Dewolaj
fot. StockphotoVideo / shutterstock.com

Nasza kuchnia czerpie inspiracje z całego świata. Drobiowe roladki w chrupiącej panierce nie pochodzą, jak mogłoby się wydawać z Francji, ale z Ukrainy. Popularny tam przepis przywędrował do Polski i... rozgościł się tutaj na dobre.

Przygotowanie tych kotletów nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Zachęcamy do zapoznania się z naszym przepisem, dzięki ulubionym dodatkom te kotlety zasmakują każdemu.

Zobacz wideo Pomysł na obiad: pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Dewolaje - przepis na kotlety z dodatkiem sera

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka granulowanego czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki.

Nadzienie:

  • 100 g sera żółtego,
  • 4 łyżeczki masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Dodatkowo:

  • jajko, 
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować dewolaje? Zachęcamy do skorzystania z tego przepisu

Piersi z kurczaka umyj, osusz i każdy filet przekrój wzdłuż na dwa płaty. Następnie każdy płat rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą na tyle delikatnie, aby nie przedziurawić mięsa. Rozbite mięso oprósz z obu stron przyprawami, następnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki minimum na godzinę.

Na każdy rozbity płat mięsa połóż łyżeczkę masła, słupek żółtego sera oraz trochę natki pietruszki lub koperku. Zawiń całość w zgrabną roladkę, ewentualnie zepnij wykałaczkami. Owiń folią i włóż do lodówki  na dwie godziny lub najlepiej na całą noc.

Roladki wymocz w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, następnie panieruj w bułce tartej. Połóż je na rozgrzany olej na patelni i smaż na niewielkim ogniu aż do momentu zrumienienia. Aby upewnić się, że mięso w środku jest upieczone, możesz przełożyć roladki do naczynia żaroodpornego i podgrzać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: