Pierogi leniwe - przepis na smak dzieciństwa. Z łatwością go odtworzysz, jeśli zwrócisz uwagę na twaróg

Pierogi leniwe najlepiej smakowały u babci. Pamiętasz ten czas, kiedy po całym dniu ganiania po podwórku wpadałeś do babcinej kuchni, a na stole już czekały na ciebie pyszne leniwe i kubek mleka? Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na pierogi leniwe, które smakują jak te przed laty. Musisz jedynie zwrócić uwagę na typ twarogu - na chudym nie wyjdą.

Więcej przepisów z krainy dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Pierogi leniwe to klasyk klasyków. Te pyszne, twarogowe kluseczki polane roztopionym masłem prowadzą nas wprost do krainy dziecięcych wspomnień. Dziś mamy dla ciebie arcyprosty przepis na pierogi leniwe, które smakują jak u babci. Najważniejszą rzeczą jest twaróg - koniecznie tłusty, z takiego pierogi leniwe wychodzą perfekcyjne.

Jajka na twardo Ekspresowy sposób na posiekanie wielu jajek w szybkim tempie. "Genialne!"

Pierogi leniwe - przepis

  • ok. 300 g tłustego twarogu
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Pierogi leniwe - sposób wykonania:

  1. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia. Jeśli używasz twarogu już zmielonego, przełóż go do miski i rozdrobnij za pomocą widelca lub praski do ziemniaków.
  2. Do twarogu wbij jajko, dodaj mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą, dosyć zwartą masę.
  3. Przygotuj stolnicę i obsyp ją mąką. Wyjmij ciasto i podziel je na części. Z każdej z nich uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm. Następnie wycinaj pod skosem kluseczki w kształcie rombów lub kwadratów.
  4. Leniwe gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 1 minutę od wypłynięcia.

Szarlotka z kruszonką - przepis na klasyczny deser Szarlotka z kruszonką - przepis na ciasto idealne

Takie obiad to sentymentalna podróż do czasów dziecięcej beztroski. Przygotuj dziś pierogi leniwe i spraw sobie przyjemność, na której zyska cała rodzina.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: