Cynamonki - przepis na drożdżowe zawijasy. Klasyczne bułeczki, które upieczesz w mgnieniu oka

Cynamonki, zwane także bułeczkami cynamonowymi lub rollsami to małe, zawijane ciastao drożdżowe. Idealna propozycja do kawy, bądź jako szybka przekąska zabrana w pośpiechu. Robi się je naprawdę błyskawicznie, nie są zbyt słodkie. Cynamonki długo zachowują świeżość, więc jeśli upieczemy je wieczorem, możemy cieszyć się tym wyjątkowym smakiem następnego dnia przy śniadaniu.

Cynamoniki - przepis na drożdżowe bułeczki z nadzieniem cynamonowym to w zasadzie klasyczne i proste dnie, które możemy wykonać w kilka minut (nie licząc wyrastania ciasta). Cynamonowe zawijasy są puszyste, miękkie i rozpływają się w ustach. Musisz ich spróbować.

Zobacz wideo Znikające bułeczki zakrętasy

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Cynamoniki - przepis na szybkie bułeczki

Składniki na drożdżowe zawijaski

  • 600 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 80 g brązowego cukru (jeśli nie masz, możesz użyć białego),
  • 200 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła (wcześniej wyjmij je z lodówki).

Nadzienie:

  • 80 g masła,
  • 70 g cukru brązowego (możesz użyć również białego),
  • opakowanie cynamonu,
  • rodzynki (opcjonalnie).

Mąkę, drożdże, cukier, mleko i jajka z odrobiną soli wymieszaj w dużej misie za pomocą miksera kuchennego. Następnie dodaj pokrojone w kawałki masło i całość energicznie zagniataj (około 10 minut), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką kuchenną i odstaw na około godzinę w ciepłe i zaciemnione miejsce. Ciasto powoli będzie wyrastać.

W tym czasie możesz przygotować blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, aby nic się nie przykleiło. Następnie wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na kształt kwadratu. Ciasto posmaruj miękkim masłem i posyp mieszanką cynamonu i cukru. Jeśli lubisz, możesz dodać też rodzynki. Wszystko zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokrój na około 10 równych części, które od razu odłóż na blachę.

Nasze domowe cynamonki pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C (termoobieg). Muszą być rumiane i dopieczone w środku.

Upieczone bułeczki z nadzieniem cynamonowym dekorujemy lukrem (pół szklanki cukru pudru mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny). Wierzch cynamonek możemy posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub nerkowca.

Robiąc domowe cynamonki zachwycisz każdego

Przepis na cynamonki z naszego polecenia jest bardzo prosty w wykonaniu. Z pewnością przypadnie ci do gustu. Spróbuj, a pokochasz je za smak, zapach i prostotę wykonania.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.