Racuchy na maślance. Wyjdą puszyste jak nigdy

Racuchy to świetny pomysł na słodkie śniadanie, pożywny lunch w pracy lub smaczna nagroda po długim i ciężkim dniu. Ich przygotowanie jest banalne, ale dodatek maślanki zamieni zwykłe racuchy w delikatną i puszystą jak chmurka błogość.

Więcej przepisów na przekąski dla ciała i duszy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Racuchy na maślance to rzecz, której chociaż raz w życiu powinien spróbować każdy. Zakładam jednak, że ten pierwszy raz, kiedy ich spróbujesz, na pewno nie będzie tym ostatnim. Te pyszne placuszki z jabłkami zrobione na maślance są delikatne, puszyste i na myśl przywodzą puchate obłoczki na majowym niebie. Zrobisz je z kilku składników, które masz w swojej kuchni. Nie ma na co czekać, zapraszamy do prostego przepisu na racuchy, które skradną niejedno serce.

Racuchy na maślance - puszyste jak nigdy dotąd

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • 0,5 litra maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru

Zadbaj o to, by składniki miały temperaturę pokojową.

  1. Do miski wlej maślankę i dodaj jajko. Całość zmiksuj lub roztrzep trzepaczką. Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę i cukier. Ponownie zmiksuj i na chwilę odstaw.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach (możesz je także zblendować na gładką papkę)
  3. Jabłka dodaj do masy i wymieszaj, by powstało jednolite i kremowe ciasto.
  4. Na patelni porządnie rozgrzej olej (ok.200 ml) i nakładaj porcje ciasta za pomocą chochelki lub łyżki i nadaj im estetyczny, okrągły kształt. 
  5. Racuchy na maślance powinny smażyć się na złoty kolor z obu stron. Ogień nie może być za duży - lepiej smażyć je na średniej mocy palnika.
  6. Usmażone racuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj w ulubiony sposób - z cukrem pudrem lub owocami.

Takie racuchy świetnie smakują, poprawiają nastrój i z pewnością zasmakują każdemu. Zapamiętaj ten przepis, jeśli lubisz naprawdę smacznie zjeść. 

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: