Więcej przepisów na przekąski dla ciała i duszy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Racuchy na maślance to rzecz, której chociaż raz w życiu powinien spróbować każdy. Zakładam jednak, że ten pierwszy raz, kiedy ich spróbujesz, na pewno nie będzie tym ostatnim. Te pyszne placuszki z jabłkami zrobione na maślance są delikatne, puszyste i na myśl przywodzą puchate obłoczki na majowym niebie. Zrobisz je z kilku składników, które masz w swojej kuchni. Nie ma na co czekać, zapraszamy do prostego przepisu na racuchy, które skradną niejedno serce.
Ciasto Kinder Bueno - przyjemność dla podniebienie bez pieczenia
Racuchy na maślance - puszyste jak nigdy dotąd
Składniki:
- 3 jabłka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 średnie jajko
- 0,5 litra maślanki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cukru
Zadbaj o to, by składniki miały temperaturę pokojową.
- Do miski wlej maślankę i dodaj jajko. Całość zmiksuj lub roztrzep trzepaczką. Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę i cukier. Ponownie zmiksuj i na chwilę odstaw.
- Jabłka obierz i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach (możesz je także zblendować na gładką papkę)
- Jabłka dodaj do masy i wymieszaj, by powstało jednolite i kremowe ciasto.
- Na patelni porządnie rozgrzej olej (ok.200 ml) i nakładaj porcje ciasta za pomocą chochelki lub łyżki i nadaj im estetyczny, okrągły kształt.
- Racuchy na maślance powinny smażyć się na złoty kolor z obu stron. Ogień nie może być za duży - lepiej smażyć je na średniej mocy palnika.
- Usmażone racuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj w ulubiony sposób - z cukrem pudrem lub owocami.
Placki twarogowe, czyli śniadanie w 5 minut. Jeden składnik sprawi, że będą kremowe
Takie racuchy świetnie smakują, poprawiają nastrój i z pewnością zasmakują każdemu. Zapamiętaj ten przepis, jeśli lubisz naprawdę smacznie zjeść.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.