Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepisów na dobry sernik jest wiele, ale jedna receptura zdecydowanie się wyróżnia. Chodzi tu o przepyszny i aksamitnie kremowy sernik z malinowym musem na delikatnym spodzie z kruchych ciasteczek. Takie ciasto to idealny deser na każdą okazję, z powodzeniem zastąpi tort urodzinowy, może być także podany jako jedna z propozycji w candy barze na weselach czy bardziej kameralnych uroczystościach. Zbliża się Wielkanoc, więc warto poznać nasz przepis na dobry sernik, gwarantuję, że zagości na stałe w twoim rodzinnym menu.
Sernik z musem malinowym - przepis na najlepsze ciasto
Składniki na masę serową
- 500 g półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 500 g serka mascarpone
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 średnich jaj
- ok. 80 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Spód z ciasteczek
- ok. 300 g herbatników lub kruchych ciasteczek
- ok. 180 g rozpuszczonego, ciepłego masła
Mus malinowy
- 200 g świeżych lub mrożonych malin
- cukier do smaku (1-2 łyżki)
Sernik z musem malinowym - sposób wykonania:
- Przygotowanie tego ciasta zacznij od wykonania spodu z herbatników. Masło rozgrzej na patelni lub w rondelku. Do misy malaksera wsyp ciasteczka (wcześniej pokrusz je w dłoniach) i dość mocno je rozdrobnij. Następnie rozdrobnione ciasteczka wsyp do miski i wlej ciepłe masło. Całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj blaszkę do pieczenia i równomiernie wyłóż na nią ciasteczkową masę. Piecz przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Teraz przygotuj masę serową. Żółtka oddziel od białek i ubij z nich pianę. Do większej miski przełóż zmielony twaróg. Dodaj serek mascarpone i rozpocznij miksowanie. Stopniowo dodawaj żółtka, następnie cukier. Teraz ostrożnie przełóż pianę z ubitych białek i wymieszaj masę za pomocą szpatułki lub na najniższych obrotach miksera.
- Do masy serowe przesiej mąkę i dodaj aromat waniliowy. Cały czas powoli miksując, wlewaj śmietankę. Kiedy składniki się połączą, wlej masę serową na ciasteczkowy spód.
- Maliny i cukier przełóż do misy miksera i dokładnie je rozdrobnij. Następnie przełóż je na gazę lub drobne sitko i przetrzyj tłuczkiem, by pestki zostały na gazie.
- Gotowy mus malinowy przelej ostrożnie na sernik, by polewa została na górze, a nie wlała się do środka.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Na dnie ustaw żaroodporne naczynie z wodą, by podczas pieczenia wytwarzała się para. W tej temperaturze piecz sernik przez ok. 15 minut. Następnie zmniejsz grzanie do 120 stopni i piecz swój sernik jeszcze przez 1,5 godziny. Ostudź go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony sernik przez całą noc schładzaj w lodówce.
Nad tym sernikiem zdecydowanie warto się pochylić. Jeśli zrobisz go na Wielkanoc, jako pierwszy zniknie ze stołu. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.