Przepis na dobry sernik? Ten z musem malinowym na intrygującym spodzie będzie najlepszy na świecie

Szukasz pomysłu na dobry sernik, który sprawdzi się na każdą okazję, a jednocześnie zaskoczy wszystkich gości? Przepis na sernik z musem malinowym rozkocha niejednego fana deserów, wszystko za sprawą owocowej polewy oraz spodu z kruchych ciasteczek.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepisów na dobry sernik jest wiele, ale jedna receptura zdecydowanie się wyróżnia. Chodzi tu o przepyszny i aksamitnie kremowy sernik z malinowym musem na delikatnym spodzie z kruchych ciasteczek. Takie ciasto to idealny deser na każdą okazję, z powodzeniem zastąpi tort urodzinowy, może być także podany jako jedna z propozycji w candy barze na weselach czy bardziej kameralnych uroczystościach. Zbliża się Wielkanoc, więc warto poznać nasz przepis na dobry sernik, gwarantuję, że zagości na stałe w twoim rodzinnym menu.

 Sernik z musem malinowym - przepis na najlepsze ciasto 

Składniki na masę serową

  • 500 g półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 500 g serka mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 średnich jaj
  • ok. 80 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Spód z ciasteczek

  • ok. 300 g herbatników lub kruchych ciasteczek
  • ok. 180 g rozpuszczonego, ciepłego masła

Mus malinowy

  • 200 g świeżych lub mrożonych malin
  • cukier do smaku (1-2 łyżki)

Sernik z musem malinowym - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie tego ciasta zacznij od wykonania spodu z herbatników. Masło rozgrzej na patelni lub w rondelku. Do misy malaksera wsyp ciasteczka (wcześniej pokrusz je w dłoniach) i dość mocno je rozdrobnij. Następnie rozdrobnione ciasteczka wsyp do miski i wlej ciepłe masło. Całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj blaszkę do pieczenia i równomiernie wyłóż na nią ciasteczkową masę. Piecz przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Teraz przygotuj masę serową. Żółtka oddziel od białek i ubij z nich pianę. Do większej miski przełóż zmielony twaróg. Dodaj serek mascarpone i rozpocznij miksowanie. Stopniowo dodawaj żółtka, następnie cukier. Teraz ostrożnie przełóż pianę z ubitych białek i wymieszaj masę za pomocą szpatułki lub na najniższych obrotach miksera.
  3. Do masy serowe przesiej mąkę i dodaj aromat waniliowy. Cały czas  powoli miksując, wlewaj śmietankę. Kiedy składniki się połączą, wlej masę serową na ciasteczkowy spód. 
  4. Maliny i cukier przełóż do misy miksera i dokładnie je rozdrobnij. Następnie przełóż je na gazę lub drobne sitko i przetrzyj tłuczkiem, by pestki zostały na gazie. 
  5. Gotowy mus malinowy  przelej ostrożnie na sernik, by polewa została na górze, a nie wlała się do środka. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Na dnie ustaw żaroodporne naczynie z wodą, by podczas pieczenia wytwarzała się para. W tej temperaturze piecz sernik przez ok. 15 minut. Następnie zmniejsz grzanie do 120 stopni i piecz swój sernik jeszcze przez 1,5 godziny. Ostudź go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony sernik przez całą noc schładzaj w lodówce.

Nad tym sernikiem zdecydowanie warto się pochylić. Jeśli zrobisz go na Wielkanoc, jako pierwszy zniknie ze stołu. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: