Błędy na polskim stole wielkanocnym. U Magdy Gessler są niedopuszczalne

Magda Gessler wytyka Polakom błędy, jakie robią, przygotowując wielkanocny stół. Restauratorka daje też rady, aby potrawy wielkanocne były jeszcze smaczniejsze. Co warto wiedzieć?

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo I po Wielkanocy! Pierwsza pomoc po świątecznym obżarstwie

Wielkanoc to szczególny czas, do którego Polacy przygotowują się najlepiej jak potrafią. Przynajmniej tak się im wydaje. Magda Gessler oburza się na kuchenne uchybienia w polskich potrawach świątecznych w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji".

Zdjęcie ilustracyjneWielkanoc 2022. Jakie potrawy powinny pojawić się na świątecznym stole?

Podstawowe błędy Polaków na wielkanocnych stołach. Co robimy nie tak, jak trzeba?

Restauratorka bulwersuje się na to, jakie produkty Polacy spożywają w święto Zmartwychwstania. Ściślej rzecz biorąc dla Magdy Gessler nie jest do przyjęcia, by na Wielkanoc serwować te same wędliny, które je się na co dzień. Jej zdaniem na świątecznym stole powinny być pokarmy wyjątkowe, inne niż zwykle. Radzi, byśmy wybierali mięsa jak najlepsze, a jeśli to możliwe, też swojskie. 

Gessler zdradziła, że na jej własnym wielkanocnym stole prym wiedzie biała kiełbasa. I to nie pierwsza lepsza ze sklepu, ale własnoręcznie robiona. Zdaniem restauratorki wykonanie tej wędliny jest bardzo proste, a sam produkt jest znacznie zdrowszy i smaczniejszy niż gotowiec z marketu.

Kiedy są Święta Wielkanocne 2022? Poznaj tradycyjne dania na WielkanocKiedy są święta wielkanocne 2022? Poznaj tradycyjne dania na Wielkanoc

Kulinarne porady Gessler na przyrządzanie wielkanocnego mięsa

Magda Gessler podrzuciła też parę wskazówek na przyrządzenie tłustego i ciężkostrawnego mięsa, jakim jest wieprzowina. Jej smak można podbić za pomocą dobrze dobranych dodatków. Jakich? Według restauratorki najlepiej takich:

  • tartego chrzanu - wspiera trawienie ciężkich pokarmów,
  • ćwikła - pozwala na pozbycie się mulącego, tłustego smaku wieprzowiny,
  • słodkich nalewek.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: