Trzeba za nie naprawdę bardzo słono zapłacić. Oto pięć najdroższych burgerów na świecie

Często zamawiamy sobie burgery w barach lub restauracjach. Wiele osób testuje nowe smaki. Coraz częściej wybieramy wersje wegetariańskie. Słyszeliście, że niektóre lokale do zrobienia tego dania wykorzystują bardzo wyszukane składniki? Oto top 5 najdroższych burgerów na świecie.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Ciastka milionera - najdroższe twemu żołądkowi

Burgery to zdecydowanie jedne z najczęściej wybieranych przez nas fast foodów. Nie każdy jednak wie, że z tego prostego dania można wyczarować coś wykwintnego. Niektórzy restauratorzy udowadniają, że składniki potrafią wiele zmienić. Jadalne złoto, trufla oraz raki to tylko kilka z nich. Produkty te sprawiają, że burgery są bardzo drogie.

Restauracja Fleur w Mandalay Bay. Burger z truflami i foie grass

Fleur Burger to najdroższa pozycja w menu restauracji. Szef kuchni do jego stworzenia wykorzystuje czarne trufle (najdroższe grzyby na świecie), wołowinę Wagyu oraz foie grass. Myślicie, że tylko nadzienie burgera jest pełne wykwintnych składników? Nic bardziej mylnego! Brioszka przygotowywana jest z masy truflowej i wysokiej jakości mąki. Danie kosztuje 3,5 tysiąca dolarów i podawane jest często w towarzystwie wina Cheateu Petrus. Wtedy jego koszt wzrasta do 5 tysięcy dolarów.

De Daltons - najdroższy burger w Europie. Holenderska restauracja serwuje danie ze złotem

The Golden Boy, bo tak nazwane zostało danie, składa się z kilku ekskluzywnych składników. W bułce pokrytej jadalnym złotem zamknięte są biała trufla, mięso kraba królewskiego, kawior belugi oraz majonez z kaczych jajek. Do burgera podawany jest szampan Dom Perignon. Spróbowanie tego rarytasu kosztować nas będzie 5 tysięcy euro.

Palm's Cassino. Burger podawany z butelką najdroższego wina na świecie

W Las Vegas ogromną popularnością cieszą się burgery z sieci Carl's Junior. Najsłynniejsze kasyno na świecie poszło jednak krok dalej. Stworzyło zestaw, który kosztuje 6 tysięcy dolarów. W jego skład wchodzą duży burger i najdroższe wino na świecie, czyli Bordeaux. 

Restauracja Honky Tonk. Brytyjski burger w stylu glamour

Glamburger to zdecydowanie najdroższa pozycja w menu. Już sama nazwa dania wskazuje na to, że jest ona symbolem bogactwa. Danie przygotowywane jest z wysokiej jakości japońskiej wołowiny Kobe oraz pasztetu z nowozelandzkiej dziczyzny. Całość dopełniają białe trufle oraz z ser Brie. W skład burgera wchodzi również kawior. Całość zwieńczona jest jadalnym złotem i sosem na bazie japońskiego majonezu, mango oraz szampana. Danie kosztuje 1800 dolarów. 

Boston Burger, czyli polski akcent. Danie z dodatkiem płatków złota i kawioru

Za zestaw zapłacimy 99 złotych. W porównaniu do poprzednich pozycji nie jest to dużo. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na produkty, jakie zostały użyte do jego wykonania. W skład burgera wchodzą:

  • kawior,
  • płatki jadalnego złota,
  • dwa kotlety wołowe,
  • marynowane raki,
  • priosciutto,
  • cheddar,
  • sos szafranowy.

Danie podawane jest z frytkami truflowymi. 

 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: