Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kotlety z jajek to proste i smaczne danie, które stanowi alternatywę dla mięsnych kotletów. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na kotlety jajeczne z dodatkiem ugotowanego kalafiora i ziemniaków - tak soczystych kotletów z całą pewnością dawno nie jadłeś.
Kotlety z jajek - przepis:
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo i 2 surowe
- ok. 300 g kalafiora
- 3 średnie ziemniaki
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
Kotlety z jajek - sposób wykonania
- Ugotowane jajka obierz ze skorupek i przełóż do miski. Rozgnieć je za pomocą widelca, lub posiekaj w drobną kostkę.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kalafiora podziel na różyczki.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzuć pokrojone ziemniaki. Gotuj przez 10 minut. Po tym czasie dodaj kawałki kalafiora i gotuj, aż będzie miękki. Następnie odcedź warzywa i dodaj do rozgniecionych jajek.
- Dodaj dwa surowe jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość rozgnieć np. tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej. Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na średniej mocy, aż kotlety będą złote i apetyczne z obu stron.
Takie kotlety świetnie smakują z kaszą i surówką, ale także jako przekąska na zimno z dodatkiem sosu czosnkowego. Jeśli szukasz pomysłu na smaczny i pożywny obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis na kotlety z jajek. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.