Lubelski forszmak, czyli przepis na tradycyjne danie weselne. Prawdopodobnie znasz jego smak

Forszmak to danie przygotowywane po świętach lub uroczystościach rodzinnych, a także w trakcie wesel i na poprawinach. Wykorzystuje się do niego kawałki pieczeni, wędlin i kiełbas, które kroi się na paseczki. Dodaje się również kiszonego ogórka i koncentrat pomidorowy. Najbardziej znana wersja tej wytrawnej potrawy pochodzi z Lubelszczyzny.

Co to właściwie jest ten forszmak? Vorschmack lub forshmak (niem. vorschmack - "przystawka") to danie wywodzące się z Europy Wschodniej, składające się ze słonej mielonej ryby lub też mięsa. Przepisy na tę odświętną potrawę można znaleźć również w kuchni żydowskiej, fińskiej, rosyjskiej. W kuchni polskiej forszmak jest przygotowywany w podobny sposób, co w kuchni rosyjskiej, a jego charakterystyczna cecha to lekko kwaskowy smak, który nadają mu kiszone ogórki. Prawdopodobnie większość z nas choć raz w życiu spróbowała to danie, nawet nie wiedząc jak się nazywa, gdyż swego czasu było ono bardzo popularne, zwłaszcza na weselach w latach 80. i 90.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Lubelski forszmak, czyli przepis na tradycyjne danie weselne: składniki na cztery porcje

  • 300 g wędlin, pieczonych mięs, pieczonego boczku, kiełbasy;
  • cebula;
  • łyżka oleju;
  • 3 i 1/2 szklanki bulionu np. drobiowego;
  • 2 ogórki kiszone;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • łyżka masła;
  • pół łyżki mąki pszennej;
  • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki ostrej; papryki, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku.

KiełbasaPrzepis na kiełbasę swojską - wypróbuj ten sposób, aby cieszyć się smakiem

Lubelski forszmak, czyli przepis na tradycyjne danie weselne: wykonanie

  1. Na patelni partiami obsmażaj pokrojone na paseczki wędliny, pieczone mięsa i obrane kiełbasy; najpierw tłuste np. boczek, później chude. W razie potrzeby dodaj oleju. Obsmażone kawałki przekładaj do garnka.
  2. Na tej samej patelni na łyżce oleju podsmaż obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przełóż do garnka z mięsem. Wlej gorący bulion, wsyp listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę w proszku.
  3. Zagotuj, zmniejsz ogień i znów gotuj przez ok. 10 minut pod przykryciem. Dodaj obrane i pokrojone w paseczki ogórki kiszone, kontynuuj gotowanie przez ok. 5 minut. Dołącz koncentrat pomidorowy, majeranek i wymieszaj. Forszmak musi następnie być gotowany przez następne 2 minuty i doprawiany pieprzem. Po tym czasie wypróbuj jak smakuje i w razie potrzeby dopraw solą.
  4. Na patelni podgrzej masło. Kiedy zacznie skwierczeć, dodaj mąkę i podsmaż, mieszając drewnianą łyżką. Wlej kilka łyżek forszmaku, rozprowadź z zasmażką i włóż do garnka. Ponownie wymieszaj, chwilę gotuj dotąd, aż trochę się zagęści.

Gotową potrawę możesz podawać z pieczywem i natką pietruszki.

Menu weselne - propozycje dań na specjalną uroczystość. Zdjęcie ilustracyjneMenu weselne - propozycje dań na specjalną uroczystość

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: