Cynamonki - przepis na bułeczki drożdżowe z cynamonem. Nie przejdziesz obok nich obojętnie

Cynamonki - przepis na ten wyjątkowy drożdżowy deser warto zapisać. Aromat słodkich bułeczek roznosi się bowiem już od samego początku pieczenia. Jak zrobić idealne cynamonki? Wykorzystajcie tę recepturę.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sernik idealny na lato - dwie propozycje

Cynamon ma szczególny zapach. Dodany do szarlotki sprawia, że zyskuje ona niepowtarzalny korzenny aromat. Przyprawę tę można wykorzystać również jako dodatek do kawy lub kakao. Popularne są również cynamonki, czyli zawijasy z ciasta z dodatkiem cynamonu. Przepis na ten drożdżowy deser jest prosty, ale jego zrobienie wymaga trochę czasu. Uzbrójcie się więc w cierpliwość. Zaręczamy jednak, że się opłaci. Już sam zapach tego wypieku sprawi, że od razu będziecie chcieli go skosztować.

Cynamonki - przepis na wyjątkowe, słodkie bułeczki. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników

Ciasto:

  • szklanka letniego mleka,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół kostki masła,
  • szczypta soli,
  • 20 g suchych drożdży.

Nadzienie cynamonowe:

  • 60 g masła,
  • kilku łyżek cynamonu,
  • 110 g cukru.

Cynamonki - przepis na drożdżowy deser. Ważne jest odpowiednio długie wyrabianie składników

  1. Roztop pół kostki masła. 
  2. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami. Następnie dodaj mleko i jajka. Zacznij wyrabiać ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Pod koniec formowania dodaj przestudzony tłuszcz. 
  3. Gładkie i elastyczne ciasto włóż do oprószonej mąką dużej miski. Odstaw ją w ciepłe miejsce na 1,5 godziny i przykryj ręcznikiem. Masa podwoi wtedy swoją objętość. 
  4. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na prostokąty. Każdy z nich posmaruj roztopionym masłem i posyp cynamonem oraz cukrem. 
  5. Kawałki zwiń w rulon (tak, jak robi się to przy roladzie), a następnie pokrój je w grubsze plasterki. 
  6. Cynamonki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować między nimi odstęp. Zakryj je ręcznikiem i odstaw na pół godziny.
  7. Drożdżowe bułeczki piecz w temperaturze 180 stopni przez 15-17 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.