Maślane bułeczki - przepis na miękkie, puszyste i domowe wypieki. Przygotujesz je w kilku krokach

Świeże i przygotowane w domu bułeczki maślane to idealny przepis na każde śniadanie. Możesz podać je na słodko lub na słono. Receptura nie jest skomplikowana, a smakują wybornie. Sprawdź jak je przygotować w kilku krokach w naszym przepisie i spraw, że twój dom będzie smakował i pachniał dzieciństwem.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Puszyste, miękkie i aromatyczne maślane bułeczki, które z pewnością zaostrzą twój apetyt. Kiedyś domowe wypieki były codziennością, teraz w erze pośpiechu większość z nas sięga po pieczywo z najbliższej piekarni. Jeśli jednak znajdziesz wolną chwilę, polecamy przygotować domowe maślane bułeczki. Przepis jest prosty a bułeczki pyszne i aromatyczne. Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz w naszym artykule: Przepis na domowe bułeczki drożdżowe. Maślane, słodkie i posypane chrupiącą kruszonką - zasmakują każdemu

Jak zrobić maślane bułeczki? 

Przygotowanie bułeczek jest naprawdę proste. Potrzebne będą produkty, które z pewnością masz w swojej kuchni - obejdzie się bez wychodzenia z domu. Nie masz doświadczenia w pieczeniu? Bez obaw, przepis  jest naprawdę łatwy i z pewnością poradzą sobie osoby z podstawowymi kuchennymi umiejętnościami. Głównym składnikiem bułek są drożdże, wiec potrzebna będzie odrobina cierpliwości, by ciasto wyrosło. Dla uzyskania efektu połyskującej, chrupiącej skórki wystarczy posmarować bułki rozmąconym jajkiem. Dodatkowo można je posypać makiem lub sezamem.

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Maślane bułeczki - przepis na zaostrzenie apetytu całej rodziny

Składniki:

  • 3 łyżeczki suchych drożdży lub 24 g świeżych
  • 250 ml letniego mleka
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dodatkowe jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami. Jeśli używasz świeżych drożdży, konieczne jest zrobienie zaczynu. Dodajemy jajka, mleko, cukier, sól a na końcu przestudzone, rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Formujemy kulę, obsypujemy mąką i wkładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na małe części i formujemy w okrągłe bułeczki - z ciasta powinno wyjść około 14 sztuk. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, bułki układamy w odstępach. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, by urosły. 

Bułki pieczemy w 180 stopniach C przez 25 minut. Podajemy lekko przestudzone. Świetnie smakują z masłem lub domowymi przetworami. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: