Więcej przepisów na pyszne wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szukasz pomysłu na szybką, słodką przekąskę? A może tęsknisz za smakami dzieciństwa? Drożdżowe bułeczki sprawdzą się idealnie. Delikatne, przepyszne, rozpływają się w ustach. Dodatek kruszonki sprawi, że je pokochasz. Przygotowanie bułeczek jest bardzo proste i nie zajmie dużo czasu, a efekt jest gwarantowany.
Bułeczki drożdżowe muszą mieć odpowiednią strukturę - puszyste i sprężyste. Sekret ich delikatnej faktury tkwi w tym, aby dobrze wyrobić ciasto. Przesianie mąki przez sito sprawi, że ciasto będzie mięciutkie i sprężyste. Chrupiąca kruszonka dodatkowo uwydatni ich smak. Wyśmienicie smakują zaraz po upieczeniu z dodatkiem masła, domowych dżemów lub powideł. Można podawać je na śniadanie, zabrać na lunch do pracy lub traktować jako słodką przekąskę. Podane z gorącym kakao lub kawą skradną serce dzieci i dorosłych.
Składniki na zaczyn:
Składniki ciasta drożdżowego:
Składniki na kruszonkę:
Sposób przygotowania:
Aby przygotować zaczyn, mieszamy ciepłe mleko z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, by ciasto wyrosło.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. Rozpuszczamy masło i odstawiamy. Przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy dwa jajka, cukier, wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy kruszonkę - masło, cukier i mąkę zagniatamy. Gotową kruszonkę przekładamy do folii i wkładamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i przez chwilę zagniatamy. Dzielimy na małe części. Powinno wyjść około 16 bułeczek. Formujemy bułeczki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 30 minut. Świetnie smakują prosto z pieca z dodatkiem masła, konfitury lub powideł.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.