Przepis na domowe bułeczki drożdżowe. Maślane, słodkie i posypane chrupiącą kruszonką - zasmakują każdemu

Drożdżowe bułeczki na słodko, posypane chrupiącą kruszonką. Ten smak kojarzy się z dzieciństwem i domowymi wypiekami. Kochają je dzieci, ale też dorośli. To świetny pomysł na słodkie śniadanie, przekąskę w pracy lub deser. Przygotuj je według naszej sprawdzonej receptury.

Więcej przepisów na pyszne wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szukasz pomysłu na szybką, słodką przekąskę? A może tęsknisz za smakami dzieciństwa? Drożdżowe bułeczki sprawdzą się idealnie. Delikatne, przepyszne, rozpływają się w ustach. Dodatek kruszonki sprawi, że je pokochasz. Przygotowanie bułeczek jest bardzo proste i nie zajmie dużo czasu, a efekt jest gwarantowany.

Domowe bułeczki drożdżowe - w czym tkwi ich sekret?

Bułeczki drożdżowe muszą mieć odpowiednią strukturę - puszyste i sprężyste. Sekret ich delikatnej faktury tkwi w tym, aby dobrze wyrobić ciasto. Przesianie mąki przez sito sprawi, że ciasto będzie mięciutkie i sprężyste. Chrupiąca kruszonka dodatkowo uwydatni ich smak. Wyśmienicie smakują zaraz po upieczeniu z dodatkiem masła, domowych dżemów lub powideł. Można podawać je na śniadanie, zabrać na lunch do pracy lub traktować jako słodką przekąskę. Podane z gorącym kakao lub kawą skradną serce dzieci i dorosłych.

Zobacz wideo Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna

Bułeczki drożdżowe z kruszonką - przepis

Składniki na zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży 
  • 100 ml ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 50 g mąki

Składniki ciasta drożdżowego:

  • 100 g masła
  • 3 duże jajka (1 jajko do posmarowania)
  • 600 g mąki 
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 80 g cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g zimnego masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Aby przygotować zaczyn, mieszamy ciepłe mleko z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, by ciasto wyrosło.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. Rozpuszczamy masło i odstawiamy. Przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy dwa jajka, cukier, wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 

Przygotowujemy kruszonkę - masło, cukier i mąkę zagniatamy. Gotową kruszonkę przekładamy do folii i wkładamy do lodówki. 

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i przez chwilę zagniatamy. Dzielimy na małe części. Powinno wyjść około 16 bułeczek. Formujemy bułeczki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 30 minut. Świetnie smakują prosto z pieca z dodatkiem masła, konfitury lub powideł.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.