Botwina to źródło witamin i minerałów, a także jeden z najpopularniejszych składników wiosennych sałatek, czy zup. Warto więc poznać proste sposoby na wykorzystanie tego warzywa w codziennym menu. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na chłodnik, który nie tylko doskonale syci, ale i gasi pragnienie.
Zobacz wideo
Tarta podwójnie buraczana z serem feta
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na fit zupę z botwiny - prosty i smaczny
Botwina - przepis na zupę, którą stworzysz z łatwodostępnych produktów
- litr bulionu jarzynowego;
- pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami;
- 2 łyżeczki soku z cytryny;
- łyżeczka octu winnego lub ryżowego;
- sól, pieprz;
- 400 ml kefiru;
- do podania: ugotowane na twardo jajko, pokrojony ogórek i rzodkiewka, tymianek lub koperek.
Botwinka - zupa obowiązkowa na lato. Przepis? Daria Ładocha robi ją perfekcyjnie
Chłodnik przygotujesz w kilka minut. Nie zapomnij o dodaniu świeżych ziół
- Botwinkę dokładnie opłucz, odetnij korzonki. Buraczki obierz i pokrój w małą kosteczkę. Łodyżki posiekaj drobno, a liście pokrój na około 2-3 mm kawałki.
- Zagotuj bulion, dodaj tylko pokrojone buraczki, zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez około 5 - 7 minut. Następnie wrzuć łodyżki i liście i całość gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
- Wlej sok z cytryny i ocet i gotuj przez ok. minutę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Gotowy wywar ostudź.
- Do ostudzonej zupy dodaj kefir i wymieszaj. Zostaw do schłodzenia.
Gotowy chłodnik podawaj z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Posyp go także ulubionymi ziołami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc