Botwina - przepis na aromatyczny chłodnik. Z dodatkiem jajek i świeżych ziół będzie smakował wybornie

Botwina - przepis na tę tradycyjną zupę warto wypróbować szczególnie teraz, gdy rozpoczął się sezon na to uwielbiane warzywo. Smak chłodnika podbiją ugotowane na twardo jajka oraz aromatyczne zioła.

Botwina to źródło witamin i minerałów, a także jeden z najpopularniejszych składników wiosennych sałatek, czy zup. Warto więc poznać proste sposoby na wykorzystanie tego warzywa w codziennym menu. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na chłodnik, który nie tylko doskonale syci, ale i gasi pragnienie. 

Zobacz wideo Tarta podwójnie buraczana z serem feta

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Botwina - przepis na zupę, którą stworzysz z łatwodostępnych produktów

  • litr bulionu jarzynowego;
  • pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • łyżeczka octu winnego lub ryżowego;
  • sól, pieprz;
  • 400 ml kefiru;
  • do podania: ugotowane na twardo jajko, pokrojony ogórek i rzodkiewka, tymianek lub koperek.

Chłodnik przygotujesz w kilka minut. Nie zapomnij o dodaniu świeżych ziół

  1. Botwinkę dokładnie opłucz, odetnij korzonki. Buraczki obierz i pokrój w małą kosteczkę. Łodyżki posiekaj drobno, a liście pokrój na około 2-3 mm kawałki. 
  2. Zagotuj bulion, dodaj tylko pokrojone buraczki, zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez około 5 - 7 minut. Następnie wrzuć łodyżki i liście i całość gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
  3. Wlej sok z cytryny i ocet i gotuj przez ok. minutę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Gotowy wywar ostudź.
  4. Do ostudzonej zupy dodaj kefir i wymieszaj. Zostaw do schłodzenia.

Gotowy chłodnik podawaj z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Posyp go także ulubionymi ziołami. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.