Szybki przepis rodem z PRL. Pasta "awanturka" z makrelą była ogromnym hitem w tamtych czasach

Osoby żyjące w czasach PRL-u były bardzo pomysłowe. Potrafiły stworzyć coś z niczego. Ich dania były zawsze pożywne i miały ciekawy smak. Tak jest w przypadku pasty na chleb "awanturka". Zrobicie ją w dosłownie 5 minut.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pomysł na szybki obiad - makaron jednogarnkowy

PRL najbardziej kojarzy się z kilometrowymi kolejkami i pustymi półkami w sklepach. Osoby żyjące w tych czasach musiały wykazywać się nie lada pomysłowością w przygotowywaniu posiłków. Wtedy ogromną popularność zyskała "awanturka". Ta pasta serwowana była na wszystkich ważniejszych imprezach i prywatkach. Można było ją również zamówić w każdym barze. Przystawka ta jest dowodem na to, że w łatwy sposób da się zrobić coś z niczego. 

Ciasto krówka - hit każdej imprezy / zdjęcie ilustracyjneCiasto krówka jest hitem każdej imprezy. Ekspresowe i bez pieczenia

Pasta na chleb "awanturka". Potrzebujesz niewielu składników, by móc się nią zajadać

Przygotuj:

  • wędzoną makrelę,
  • 250 dag twarogu półtłustego (zwykłego lub bez laktozy),
  • łyżkę śmietany 18 proc,
  • łyżkę majonezu,
  • łyżkę musztardy sarepskiej,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz.

racuchyRacuchy z serem, czyli słodka przekąska z kilku składników

Jak zrobić "awanturkę"? Przepis jest bardzo szybki i prosty

  1. Makrelę obierz, usuń z niej ości i rozdrobnij widelcem na paćkę.
  2. Rybę połącz z twarogiem, śmietaną, majonezem i musztardą sarepską.
  3. Szczypiorek bardzo drobno posiekaj i dodaj go do masy.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. 

Jeśli chcesz, możesz zmodyfikować przepis. Do pasty pasują ogórek kiszony i natka pietruszki. Musztardę swobodnie możesz zastąpić ketchupem, który nada jej pomidorowego smaku. Z przepisu można również wyeliminować śmietanę i majonez. Zamiast nich użyj jogurtu naturalnego. "Awanturka" świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem i może zrobić furorę na spotkaniach z przyjaciółmi.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: