• Link został skopiowany

Marynata do żeberek Magdy Gessler. Whisky z colą kluczem do idealnego smaku mięsa

Żeberka z grilla mocno kojarzą się nam z kuchnią amerykańską. Magda Gessler podzieliła się ostatnio swoją recepturą na idealną marynatę do grillowanych żeberek. Składniki mogą zaskoczyć, ponieważ głównymi nośnikami smaku tej marynaty jest whisky i cola. To połączenie jednak nadaje mięsu taki smak, że na długi czas nie zapomnisz tych boskich żeberek
Żeberka z grilla i marynata do nich. Jak zrobić żeberka z grilla po amerykańsku? Zdjęcie ilustracyjne
Paul Binet/shutterstock

Więcej przepisów na sprawdzone marynaty do mięs znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Marynata do żeberek według Magdy Gessler to kwintesencja amerykańskiego smaku. Wśród listy składników znajdujemy produkty nieodłącznie kojarzących się nam z amerykańską kuchnią, takich jak cola, ketchup czy whisky. Żeberka zamarynowane w tej mieszance są boskie - delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz, otulone gęstą, lekko klejącą glazurą. Takie żeberka smakują jak prawdziwy amerykański sen. Zainspirujmy się zatem marynatą do żeberek Magdy Gessler i wyruszmy w kulinarną podróż przez ocean.

Marynata do żeberek Magdy Gessler

Proporcje podanych składników wystarczy do zamarynowania 1,5 kg żeberek

Składniki:

  • 1/3 szklani whisky
  • szklanka coli
  • szklanka ketchupu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 8 ząbków czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. W dużej blaszanej misce umieść wszystkie składniki marynaty (czosnek oczywiście przeciśnij przez praskę). Wymieszaj dokładnie całość.
  2. Żeberka podziel na części i włóż je do marynaty i dokładnie natrzyj. Następnie całość przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny

Tak zamarynowane żeberka nadają się od razu na ruszt. Jeśli jednak chcesz nadać im charakteru i sprawić, by były bardziej soczyste - podpiecz je wcześniej w piekarniku. Takie żeberka to prawdziwy przysmak. Sprawdź i sam się przekonaj.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: