Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
W idealnym jadłospisie, ryby powinny pojawiać się na naszych talerzach około 2-3 razy w tygodniu. Nie bez powodu są polecane przez dietetyków. Ich mięso to bogactwo kwasów omega-3 i witamin.
Łosoś może przyczynić się do poprawienia naszej odporności, wspomóc układ nerwowy i zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych. Jest źródłem potasu, magnezu i witamin z grupy B. "Pierwsza perfekcyjna pani domu Ameryki" Martha Stewart zdradziła, jaki jest sekret idealnego przygotowania tej ryby. Odpowiednio niska temperatura i długi czas pieczenia sprawi, że mięso łososia będzie soczyste i delikatne.
"Korzystanie z niskiej temperatury piekarnika to idealny przepis na soczyste i równomiernie upieczenie ryby" - napisała Stewart. I choć sposób ten teoretycznie nie jest odkrywczy (wszak długie pieczenie w stosunkowo niskiej temperaturze jest znane od wielu lat), rzadko stosujemy go do przygotowania ryb. Dużo częściej znajduje zastosowanie przy dużych kawałkach mięsa, takich jak: antrykot, udziec jagnięcy czy rostbef.
Przygotowanie łososia z przepisu Stewart nie zajmie nam jednak całego dnia. Sam proces gotowania wyniesie około 40 minut. Co nie zmienia faktu, że nawet gdyby wymagało to kilku godzin - naprawdę warto.
Aby przygotować wolno pieczonego łososia, należy rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy kilka pokrojonych w słupki marchewek i mieszankę przypraw: syrop klonowy, oliwę, kminek, cynamon i pieprz cayenne. Rybę kładziemy na wierzch, przyprawiamy ją solą i pieprzem i kładziemy na nią kilka plasterków pomarańczy. Pieczemy 15 minut, a po upływie tego czasu posypujemy jeszcze świeżymi ziołami i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
Tak przyrządzoną rybę serwujemy z kaszą kuskus lub świeżymi ziemniakami. Smacznego!