Łosoś wychodzi suchy jak wiór? Wystarczy zmienić temperaturę. "Będzie soczysty i równomiernie upieczony"

Łosoś to jedna z najchętniej wybieranych ryb przez Polaków. Jest łatwo dostępny i można przyrządzić go na wiele pysznych sposobów. Niestety, bardzo łatwo też o wysuszenie delikatnego, różowego mięsa. Sekret tkwi w odpowiedniej temperaturze - powinna być dużo niższa, niż ta, którą wybieramy zazwyczaj.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

W idealnym jadłospisie, ryby powinny pojawiać się na naszych talerzach około 2-3 razy w tygodniu. Nie bez powodu są polecane przez dietetyków. Ich mięso to bogactwo kwasów omega-3 i witamin. 

Łosoś może przyczynić się do poprawienia naszej odporności, wspomóc układ nerwowy i zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych. Jest źródłem potasu, magnezu i witamin z grupy B. "Pierwsza perfekcyjna pani domu Ameryki" Martha Stewart zdradziła, jaki jest sekret idealnego przygotowania tej ryby. Odpowiednio niska temperatura i długi czas pieczenia sprawi, że mięso łososia będzie soczyste i delikatne. 

Idealnie soczysty łosoś. Ten sposób warto znać

"Korzystanie z niskiej temperatury piekarnika to idealny przepis na soczyste i równomiernie upieczenie ryby" - napisała Stewart. I choć sposób ten teoretycznie nie jest odkrywczy (wszak długie pieczenie w stosunkowo niskiej temperaturze jest znane od wielu lat), rzadko stosujemy go do przygotowania ryb. Dużo częściej znajduje zastosowanie przy dużych kawałkach mięsa, takich jak: antrykot, udziec jagnięcy czy rostbef.

 

Przygotowanie łososia z przepisu Stewart nie zajmie nam jednak całego dnia. Sam proces gotowania wyniesie około 40 minut. Co nie zmienia faktu, że nawet gdyby wymagało to kilku godzin - naprawdę warto. 

Aby przygotować wolno pieczonego łososia, należy rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy kilka pokrojonych w słupki marchewek i mieszankę przypraw: syrop klonowy, oliwę, kminek, cynamon i pieprz cayenne. Rybę kładziemy na wierzch, przyprawiamy ją solą i pieprzem i kładziemy na nią kilka plasterków pomarańczy. Pieczemy 15 minut, a po upływie tego czasu posypujemy jeszcze świeżymi ziołami i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

Tak przyrządzoną rybę serwujemy z kaszą kuskus lub świeżymi ziemniakami. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.