Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Któż z nas nie kocha wiosny. Jednym z jej zwiastunów są charakterystyczne, bladoróżowe pałki rabarbaru pojawiające się w osiedlowych sklepach. Niewiele osób wie, że warzywo to jest prawdziwą bombą dobroczynnych składników. W rabarbarze znajdziemy zarówno witaminy z grup A, C i E, jak również potas, kwas foliowy, błonnik i antyoksydanty.
Dodatkowo smakuje niezwykle orzeźwiająco, a za jego charakterystyczną kwasowością tęskniliśmy całą zimę. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto rabarbarowe z kruszonką.
Kruszonka:
1. Zacznijcie od przygotowania rabarbarowej masy. W tym celu umyjcie łodygi i pokrójcie na kawałki. Następnie roztopcie na patelni łyżkę masła i dodajcie rabarbar i 2 łyżki cukru. Smażcie kilka minut. Pod koniec smażenia należy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i poczekać, aż masa zgęstnieje. Następnie trzeba odstawić ją do ostygnięcia,
2. Rozgrzejcie piekarnik w trybie góra-dół do 180 st. C.,
3. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Uformuj kulę i włóż na 5 min do zamrażarki,
4. Do miski przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia,
5. Do wysokiego naczynia wsyp cukier puder, następnie wbij jajka i ubij mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści, a jajeczna masa zrobi jasna i puszysta. Następnie wlej rozpuszczone i przestudzone masło i mieszaj mikserem jeszcze przez 2-3 minuty,
6. Masę jajeczną wymieszaj z mąką,
7. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wlej ciasto, następnie dodaj równomiernie rabarbar i posyp kruszonką,
8. Piecz około 50 min do tzw. suchego patyczka.