Ciasto z rabarbarem i kruszonką. Sekretem udanego nadzienia jest smażenie

Wiosna to najlepszy czas do kulinarnych eksperymentów. Sklepy z warzywami i owocami pękają w szwach, a świeże produkty aż się proszą o wykorzystanie w kuchni. Jednym z najciekawszych warzyw, które możemy dodać do ciasta jest rabarbar. Jego kwaśność łatwo zbalansować cukrem, a odpowiednie przygotowanie masy sprawi, że deser ma szansę stać się waszym ulubionym.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Któż z nas nie kocha wiosny. Jednym z jej zwiastunów są charakterystyczne, bladoróżowe pałki rabarbaru pojawiające się w osiedlowych sklepach. Niewiele osób wie, że warzywo to jest prawdziwą bombą dobroczynnych składników. W rabarbarze znajdziemy zarówno witaminy z grup A, C i E, jak również potas, kwas foliowy, błonnik i antyoksydanty. 

Dodatkowo, smakuje niezwykle orzeźwiająco, a za jego charakterystyczną kwasowością tęskniliśmy całą zimę. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto rabarbarowe z kruszonką.

Ciasto z rabarbarem. Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 200 g masła + 2 łyżki do smażenia,
  • 5 jajek od kur z wolnego wybiegu,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżki cukru,
  • 600 g rabarbaru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 80 g masła,
  • 80 g cukru pudru.

Sposób przygotowania

1. Zacznijcie od przygotowania rabarbarowej masy. W tym celu umyjcie łodygi i pokrójcie na kawałki. Następnie roztopcie na patelni łyżkę masła i dodajcie rabarbar i 2 łyżki cukru. Smażcie kilka minut. Pod koniec smażenia należy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i poczekać, aż masa zgęstnieje. Następnie trzeba odstawić ją do ostygnięcia,

2. Rozgrzejcie piekarnik w trybie góra-dół do 180 st. C.,

3. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Uformuj kulę i włóż na 5 min do zamrażarki,

4.  Do miski przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia,

5. Do wysokiego naczynia wsyp cukier puder, następnie wbij jajka i ubij mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści, a jajeczna masa zrobi jasna i puszysta. Następnie wlej rozpuszczone i przestudzone masło i mieszaj mikserem jeszcze przez 2-3 minuty,

6. Masę jajeczną wymieszaj z mąką,

7. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wlej ciasto, następnie dodaj równomiernie rabarbar i posyp kruszonką,

8. Piecz około 50 min do tzw. suchego patyczka.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.