Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Lazania bez makaronu z cukinią i wołowiną
Lazania to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Robi się ją prosto, zwłaszcza z sosem bolońskim. Przepis pochodzi z 142. odcinka programu "Ewa Gotuje". Spróbujcie sami.
Lazania z sosem bolońskim - przepis, który składa się z niewielu produktów
Do przyrządzenia lazanii Ewy Wachowicz przygotuj sobie takie produkty, jak:
- makaron do lazanii (płaty) - opakowanie,
- sos boloński - słoik,
- ser (najlepiej parmezan),
- mleko - 2 i pół szklanki,
- mąka - 2 łyżki,
- masło - tyle samo, co mąki,
- przyprawy - sól, pieprz (biały), gałka muszkatołowa i bazylia (liście).
Lazania to prosty i szybki przepis. Składa się z tylko kilku kroków
Sposób przygotowania tego pysznego i sycącego dania jest następujący:
- Zrób beszamel - podsmaż na patelni mąkę z masłem;
- Dolej mleko i gotuj, aż uzyskasz gładki sos. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową;
- Dno naczynia żaroodpornego posmaruj sosem bolońskim i połóż dwa plastry makaronu;
- Makaron posmaruj sosem bolońskim, potem beszamelem, a na koniec posyp tartym serem;
- Punkt 4 powtarzaj do wypełnienia naczynia (lub zużycia przygotowanych składników);
- Na samej górze ma być beszamel posypany tartym serem;
- Potrawę piecz w temperaturze 180 st. C przez nie więcej niż pół godziny.
Lazanię podawaj ze świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.