Przepis na szparagi pieczone z chrupiącym dodatkiem. Oszalejesz na ich punkcie

Wiosna w pełni, zatem do woli możemy się cieszyć najpyszniejszym wiosennym warzywem, jakim bez wątpienia są szparagi. Dziś mamy dla ciebie prosty, ale naprawdę wyjątkowy przepis na szparagi, które owija pyszny, chrupiący boczek. Zjesz raz i zakochasz się na całe życie.

Więcej przepisów na szparagi znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Szparagi pieczone w piekarniku to już klasyk. A co powiesz na pieczone szparagi owinięte plastrem pysznego, chrupiącego boczku? Jeśli na samą myśl cieknie ci ślinka,  nie będziemy przedłużać, zapraszamy do pysznego przepisu na szparagi.

Przepis na szparagi pieczone z boczkiem

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • plastry surowego wędzonego boczku
  • oliwa
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Szparagi pieczone z boczkiem - sposób wykonania:

  1. Szparagi umyj i odłam końcówki.
  2. Owiń plaster boczku wokół jednego lub dwóch szparagów.
  3. Całość natrzyj oliwą i przyprawami.
  4. Szparagi owinięte plastrami boczku ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz je przez 25-20 minut, aż boczek stanie się chrupiący. 

Takie szparagi możesz podawać jako dodatek do obiadu lub jako danie samo w sobie. Koniecznie wypróbuj ten przepis na szparagi, bo niestety, sezon jest krótki.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA