Więcej wskazówek przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto na pierogi powinno być miękkie, delikatne i elastyczne. Żeby takie właśnie było, pod żadnym pozorem nie powinno dodawać się jajka - ten dodatek tylko niepotrzebnie utwardza ciasto, które potem ciężko jest zagnieść i rozwałkować. Jeśli chcesz zostać mistrzem w swojej kuchni, zapraszamy do przepisu na idealne ciasto na pierogi.
Ciasto na pierogi - przepis
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (typ 500 będzie idealny)
- 200 ml lekko przestudzonego wrzątku
- szczypta soli
- 25 g masła
Ciasto na pierogi - sosób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sól i wymieszaj.
- Do wrzątku włóż masło i kiedy się rozpuści, stopniowo wlewaj wodę do mąki. Zacznij wyrabiać.
- Kiedy składniki się połączą, przełóż ciasto na stolnicę obsypaną mąką. Wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni. Następnie uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odłóż na 10 minut, by odpoczęło.
- Kiedy ciasto odpocznie, podziel je na części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, w razie konieczności, podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki i nakładaj porcje farszu. Następnie szczelnie zalep i gotuj w osolonym wrzątku.
Takie ciasto jest gwarancją kulinarnego sukcesu. Przygotuj pierogi z tego przepisu i zostań mistrzem tego pysznego dania. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.