Więcej przepisów na dania z młodej kapusty znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gołąbki kochamy wszyscy, czemu z resztą nie ma się co dziwić - to chyba obok pierogów i żurku najbardziej "polskie" danie. Przepis na gołąbki nie jest skomplikowany, ale trzeba od razu sobie wyjaśnić, że nie zrobisz ich w pół godziny. Nie zrażaj się jednak, bo dziś mamy dla ciebie coś wyjątkowego - przepis na gołąbki z młodej kapusty. Takie gołąbki w zasadzie robi się w identyczny sposób jak gołąbki tradycyjne, jednak tutaj mamy inny czas parzenia kapusty - młode liście potrzebują zdecydowanie mniej czasu kąpieli we wrzątku. Poniżej wyjaśnimy, jak krok po kroku przygotować pyszne, wiosenne gołąbki.
Czy można jeść pożółkłe brokuły? Zanim to zrobisz, dokładnie je obejrzyj
Gołąbki - przepis z młodą kapustą
Składniki:
- 1 większa główka młodej kapusty
- ok. 700 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowiny, można połączyć np. 400 g szynki i 300 g łopatki, kombinacja jest dowolna)
- 200 g ryżu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
- skrawki słoniny do wyłożenia garnka
Gołąbki - sposób wykonania krok po kroku:
- Najpierw upewnij się, że masz długi, naprawdę ostry nóż. Następnie ostrożnie wykrój twardy środek kapusty potocznie nazywany "głąbem". W dużym i szerokim garnku zagotuj wodę i włóż do niego głowę kapusty. Sparzaj 5 minut, następnie odwróć głowę kapusty i parz kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie ostrożnie wyjmij warzywo i oddziel liście (uważaj, by się nie poparzyć). Liście, które się porwały, lub są niekształtne, odłóż na bok.
- Kiedy sparzone liście kapusty się studzą, ugotuj ryż. Powinien być ugotowany "al dente". Następnie ryż przełóż do miski i pozostaw, by lekko przestygł. Następnie dodaj mieloną wieprzowinę oraz drobno posikaną cebulę (możesz wcześniej podsmażyć ją na maśle). Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie wyrób całość jak na kotlety mielone.
- Z liści kapusty odetnij zgrubienia. Za pomocą łyżki nakładaj porcję farszu na środek liści i zwijaj je jak krokiety - najpierw boki do środka, następnie ściśle od góry do dołu.
- Przygotuj szeroki garnek i dno wyłóż skrawkami słoniny. Na dnie połóż także nieforemne lub porwane liście. Następnie dodaj trochę soli i pieprzu oraz kilka kulek ziela angielskiego i po 2-3 listki laurowe. Następnie układaj gołąbki jeden obok drugiego w ten sposób, by złączenie liści było na dole. Układaj gołąbki piętrowo, każde "piętro" dopraw przyprawami. Na wierzch połóż resztę liści, które nie nadały się do zawinięcia. Całość zalej wodą tak, by tylko lekko zakrywała ostatni poziom gołąbków.
- Gołąbki gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Co ważne - podczas gotowania nie należy ich mieszać, bo mogą się rozpaść. Zamiast tego lepiej jest potrząsać garnkiem, by wywar doszedł w każde miejsce. Gotowe gołąbki podawaj z ulubionym sosem - świetnie smakują z pomidorowym lub pieczarkowym, a także z koperkowym.
Ekspresowy sposób na zmiękczenie masła. Zapomnij o długim czekaniu
Takie gołąbki to wymarzony obiad dla całej rodziny. Jeśli szukasz inspiracji na pyszne danie z młodą kapustą, koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis na gołąbki. Wszyscy będą zachwyceni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.