Ciecierzyca - przepisy na zdrowe przekąski. Są smaczne, wegetariańskie i proste w przygotowaniu

Ciecierzyca to popularna roślina strączkowa, jednocześnie jedna z najwcześniej uprawianych. Przepisy na jej wykorzystanie znane są w kuchniach z różnych części świata, w tym w bliskowschodniej, indyjskiej i śródziemnomorskiej. W polskiej kuchni wykorzystuje się ją najczęściej do zup. Jest to jednak niedoceniany wciąż składnik.

Ciecierzyca to źródło pełnowartościowego białka, błonnika ułatwiającego trawienie i innych składników odżywczych. Ma uniwersalny, lekko orzechowy smak, dlatego warto poznać różne przepisy na jej wykorzystanie, gdyż pasuje do bardzo różnych dań, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciecierzyca: przepisy z samych naturalnych składników. Jak zrobić sałatkę z roszponką? 

Składniki na dwie porcje:

  • świeża roszponka: 125 g,
  • szklanka ugotowanej i ostudzonej ciecierzycy,
  • 2 średnie gruszki,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • 70 ml oliwy + 10-20 ml wody,
  • zawartość łyżeczki octu balsamicznego,
  • zawartość łyżeczki syropu klonowego,
  • lista ziół i przypraw: łyżka czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Obierz gruszki ze skórki. Przekrój wzdłuż na pół. Pokrój w kostkę.
  2. Wymieszaj je z roszponką i ciecierzycą.
  3. Wymieszaj w blenderze kolejne składniki sosu sałatkowego: pociętą na drobne kawałki natkę pietruszki, czosnek, wodę, oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz.
  4. Wymieszaj sałatkę z gotowym sosem. 

Sałatka nadaje się na drugie śniadanie i jako dodatek do dań obiadowych.

Ciecierzyca: przepisy na zdrowe przekąski. Jak zrobić ciastka z ciecierzycą?

Składniki:

  1. półtorej szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  2. zawartość szklanki płatków owsianych,
  3. morele suszonych niesiarkowane: 150 g,
  4. zawartość szklanki mleka sojowego z wapniem: 220 g,
  5. pół szklanki rodzynek niesiarkowanych,
  6. olej spożywczy do wysmarowania papieru, np. rzepakowy.

Przygotowanie:

  1. Suszone morele odstaw do namoczenia na kilka godzin. W tym celu umieść je w małej misce i zalej wrzącą wodą.
  2. Rozdrabniaj ugotowaną ciecierzycę dotąd, aż uzyska konsystencję purée.
  3. Zmiel na mąkę płatki owsiane.
  4. Odsączone morele zmiksuj w blenderze z mlekiem sojowym.
  5. Wymieszaj je z ciecierzycowym purée, mąką oraz rodzynkami.
  6. Przygotuj papier do pieczenia: w tym celu posmaruj go olejem.
  7. Powstałą masę uformuj ręcznie w kształt kulek, które następnie należy spłaszczyć  je i ułożyć na papierze.
  8. Piecz ciasteczka w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 stopni C przez 20-25 minut. Gdy upłynie połowa tego czasu, odwróć je na drugą stronę.

Ciasteczka nadają się na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy, jako przekąska do kawy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA