Ciecierzyca to źródło pełnowartościowego białka, błonnika ułatwiającego trawienie i innych składników odżywczych. Ma uniwersalny, lekko orzechowy smak, dlatego warto poznać różne przepisy na jej wykorzystanie, gdyż pasuje do bardzo różnych dań, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.
Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciecierzyca: przepisy z samych naturalnych składników. Jak zrobić sałatkę z roszponką?
Składniki na dwie porcje:
- świeża roszponka: 125 g,
- szklanka ugotowanej i ostudzonej ciecierzycy,
- 2 średnie gruszki,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- ząbek czosnku,
- 70 ml oliwy + 10-20 ml wody,
- zawartość łyżeczki octu balsamicznego,
- zawartość łyżeczki syropu klonowego,
- lista ziół i przypraw: łyżka czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Obierz gruszki ze skórki. Przekrój wzdłuż na pół. Pokrój w kostkę.
- Wymieszaj je z roszponką i ciecierzycą.
- Wymieszaj w blenderze kolejne składniki sosu sałatkowego: pociętą na drobne kawałki natkę pietruszki, czosnek, wodę, oliwę, ocet balsamiczny, syrop klonowy, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz.
- Wymieszaj sałatkę z gotowym sosem.
Sałatka nadaje się na drugie śniadanie i jako dodatek do dań obiadowych.
Ciecierzyca: przepisy na zdrowe przekąski. Jak zrobić ciastka z ciecierzycą?
Składniki:
- półtorej szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- zawartość szklanki płatków owsianych,
- morele suszonych niesiarkowane: 150 g,
- zawartość szklanki mleka sojowego z wapniem: 220 g,
- pół szklanki rodzynek niesiarkowanych,
- olej spożywczy do wysmarowania papieru, np. rzepakowy.
Przygotowanie:
- Suszone morele odstaw do namoczenia na kilka godzin. W tym celu umieść je w małej misce i zalej wrzącą wodą.
- Rozdrabniaj ugotowaną ciecierzycę dotąd, aż uzyska konsystencję purée.
- Zmiel na mąkę płatki owsiane.
- Odsączone morele zmiksuj w blenderze z mlekiem sojowym.
- Wymieszaj je z ciecierzycowym purée, mąką oraz rodzynkami.
- Przygotuj papier do pieczenia: w tym celu posmaruj go olejem.
- Powstałą masę uformuj ręcznie w kształt kulek, które następnie należy spłaszczyć je i ułożyć na papierze.
- Piecz ciasteczka w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 stopni C przez 20-25 minut. Gdy upłynie połowa tego czasu, odwróć je na drugą stronę.
Ciasteczka nadają się na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy, jako przekąska do kawy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.